Terra risikerer fortsatt søksmål

Ordfører mener selskapet aldri informerte om risikoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Terras garanti på 70 millioner har i dag gitt de fire nær skakkjørte nordlandskommunene et pusterom og mulighet til å enes om en strategi. Ingen av partene vil ut med hvilke alternativer de nå vurderer, men det ser uansett ikke særlig lyst ut for kommunene i nord. De risikerer å tape 900 millioner kroner for investeringer de ifølge tidligere ordfører i Narvik ble lurt inn i av Terra.

– Vi tok beslutningen om å gå inn i denne investeringen på helt feil grunnlag. Jeg har hørt i media i dag at det finnes et prospekt som viser at dette prosjektet hadde svært høy risiko, men det så aldri vi, sier Olav Sigurd Alstad (AP) til Dagbladet.no.

– Vi fikk en saksfremlegging, men så aldri noe prospekt. Vi hadde jo ikke peiling på denne typen investeringer, men vi stolte på Terra. Og de forsikret oss om at det ikke var noen risiko med dette, sier Alstad, som var ordfører i Narvik da investeringen ble godkjent.

Han innrømmer at det i ettertid er klart at politikerne burde satt seg bedre inn i saken, men mener de hadde et tillitsforhold til Terra som gjorde at dette føltes unødvendig.

– Vi burde nok ha stilt flere nærgående spørsmål. Men vi spurte om investeringene brøt med kommunens finansreglement, og Terra sa det ikke gjorde det.

– Du mener disse investeringene bryter med finansreglementet?

– Ja, i aller høyeste grad, sier Alstad.

– Vi burde ha gravd mer, og kanskje leid inn en ekstern rådgiver til å se på saken. Men vi stolte på Terra, noe vi i ettertid ser at vi nok ikke burde gjort. Hadde vi visst at dette hadde med spekulasjoner å gjøre, ville vi ikke ha gått inn, sier Alstad.

VURDERER FLERE ALTERNATIV: Ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas sier de fortsatt vurderer søksmål mot Terra. Her er hun med Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik etter dagens krisemøte. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
VURDERER FLERE ALTERNATIV: Ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas sier de fortsatt vurderer søksmål mot Terra. Her er hun med Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik etter dagens krisemøte. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Vurderer fortsatt søksmål

Etter dagens krisemøte er nåværende ordfører i Narvik, Karen Margrethe Kuvaas, på vei tilbake til hjembyen. Med seg har hun Terras garanti og deres tre alternative løsninger på krisa. Men ordføreren har også et ønske om å finne andre mulige løsninger.

– Garantien betyr at vi får vurdert alle økonomiske og finansielle aspekter og diskutert hva vi skal gjøre videre i saken. Vi har fått skissert tre alternativer, men vi mener det kan finnes flere, sier ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas (AP) til Dagbladet.no.

De fire nordlandskommunene Narvik, Hemnes, Rana og Hattfjelldal har tidligere vurdert søksmål mot Terra, noe Kuvaas forteller at fortsatt er et alternativ.

– Vi vurderer søksmål, men hva vi gjør avhenger av de neste fjorten dagene.

– Vi har ikke lurt dem

Terra sier i dag til Dagbladet at de ikke har lurt kommunene med på investeringer.

– Vi er av den oppfatning at vi ikke har gjort noe galt, men nå skal som kjent kredittilsynet vurdere nettopp dette, så da får vi avvente deres konklusjon, sier informasjonsdirektør Sigurd Ulven til Dagbladet.

- Selv om kommunene selvsagt har et selvstendig ansvar for sine beslutninger, har vi forståelse for at dette har vært en vanskelig og usikker situasjon for kommunene og ikke minst innbyggerne i disse kommunene, sier Ola Sundt Ravnestad, konsernsjef i Terra-Gruppen i en pressemelding. 
 

- Vi har derfor jobbet hardt for å finne en løsning. Selv om Terra ikke har plikt til det har vi strukket oss langt for å finne en løsning. Vi forskutterer nå for kommunene slik at de får tid og ro og at vi kan arbeide frem en langsiktig løsning, sier Ravnestad.

Han mener selskapet rådet kommunene til å investere gjennom Citibank i god tro. Det er produkter med risiko, men som historisk sett har gitt høy avkastning i forhold til risikoen, mener Ravnestad, som forklarer at det er den kraftige nedgangen i det amerikanske lånekapitalmarkedet som har ført til at kommunenes investeringer har falt i verdi.

MENER DE BLE LURT: Tidligere ordfører i Narvik Olav Sigurd Alstad (AP).