- Terra solgte hedgefond

Kan ha brutt loven, hevder økonomiprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er det forbudt å markedsføre den type fond fire Nordlands-kommuner har investert hundrevis av millioner i.

Terra kaller seg selv for rådgiver, men rektor Trond Blindheim ved Oslo markedsføringsskole kaller den type oppsøkende salg Terra driver med, for markedsføring.

- Man kan jo kalle det rådgiving, men da forutsetter det at rådet kommer fra en nøytral person. Kommer man fra en bedrift, så er det jo bukken og havresekken, sier Blindheim til NRK.

Granskes

Kredittilsynet skal granske saken og trolig se nærmere på hvilken rolle Terras representanter har hatt.

Men tilsynet skal også se hva slags fond pengene er satt i.

Flere eksperter har tidligere kalt det for hedgefond, en type fond det ifølge verdipapirloven ikke er lov å markedsføre i Norge.

Flere hundre millioner kroner kan være tapt for kommunene som har fulgt meglerhuset Terras råd.

MÅTTE SVARE FOR SEG: Administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities deltok i går på et krisemøte med Norlandskommunene. Terra har sagt seg villig til å stille garanti på 70 millioner kroner for de rammede kommunene i to uker, mens kommunestyrerepresentantene leter etter andre løsninger. Foto: SCANPIX
MÅTTE SVARE FOR SEG: Administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities deltok i går på et krisemøte med Norlandskommunene. Terra har sagt seg villig til å stille garanti på 70 millioner kroner for de rammede kommunene i to uker, mens kommunestyrerepresentantene leter etter andre løsninger. Foto: SCANPIX Vis mer

Professor i økonomi ved handelshøyskolen i Bergen, Tore Johnsen, er heller ikke i tvil om at kommunene har investert i såkalte hedgefond, som er ulovlig å markedsføre.

- Dette fondet har alle karakteristikker som gjør at det er et hedgefond, sier han.

Ulike prospekter

Terra innrømmer at de har presentert to ulike prospekter overfor fire nordlandskommuner som har pengeproblemer, skriver Nationen.

Stridens kjerne er nå i hvilken grad kommunene fikk opplysninger om risikoen de løp ved å satse nesten en halv milliard kroner i de amerikanske obligasjonene.

- Fra Terras side er det blitt operert med både engelske og norske versjoner som helt tydelig har forskjellige budskap i seg, sier Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap).

- Man må jo selvfølgelig erkjenne at man ikke har studert dette nøye nok, men dette går på tilliten til Terra, som vi har hatt et godt forhold til helt siden 2001.

- Så advarslene i den engelske teksten er mer tydelige?

- Det ser sånn ut. Vi ble oppmerksomme på det tirsdag.

Terra Securities-sjef Svein Erik Nordang vedgår at det er forskjell på de to versjonene.

- Det er to presentasjoner som er blitt holdt til kommunene. Den ene versjonen er den engelske, men det finnes også en norsk. De inneholder mye av de samme elementene, men noe er annerledes, sier Nordang.

(NTB)