Terra stiller med garanti på 70 millioner

Blar opp for nordlandskommunene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Meglerhuset Terra stiller med en garanti på 70 millioner kroner for de fire nordlandskommunene som har investert i amerikanske obligasjoner.

Det ble bestemt i krisemøtet mellom representanter fra Terra og ordførerne i Hemnes, Rana, Hattfjelldal og Narvik i Oslo i ettermiddag, skriver NTB.

- Terra stiller med 70 millioner kroner som sikkerhet for kommunene de neste to ukene samtidig som vi jobber videre med andre alternativer, sier administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities til E24.

Garantien varer i 14 dager, mens kommunene bestemmer seg for hvilket av de tre framlagte alternativene de går for.

Finansselskapet Terra og de fire kommunene har satset en halv milliard kroner på risikable USA-lån, og i verste fall vil de fire kommunene sitte igjen med en regning på 900 millioner kroner etter investeringsblemmen. Intill videre tar altså Terra seg av 70 millioner.

- Vi ønsker med dette å gi dem spillerom, sier adm. dir. Erik Nordang i Terra til TV2.

Kommunene har tidligere vurdert søksmål mot selskapet, og de skal ifølge NA24 i kveld ikke utelukke denne muligheten.

Risikerer fortsatt store tap

KAN TAPE 900 MILLIONER KOMMUNEKRONER: 
Fra venstre ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage og ordfører i Hattfjelldal Asgeir Amås på pressekonferansen etter møtet med Terra Securities i ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
KAN TAPE 900 MILLIONER KOMMUNEKRONER: Fra venstre ordfører i Hemnes Kjell Idar Juvik, ordfører i Narvik Karen Margrethe Kuvaas, advokat Jens I. Kobro, ordfører i Rana Geir Waage og ordfører i Hattfjelldal Asgeir Amås på pressekonferansen etter møtet med Terra Securities i ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Det ser ikke lyst ut i dag, sier ordfører Kjell-Idar Juvik (AP) i Hemnes kommune til TV 2-nyhetene.

Han håper på komme ut av avtalen uten tap, men innrømmer at risikoen for store tap er betydelig.

- Hvis vi går ut i dag er vil tapene være betydelige. For Hemnes kommune sin del kan det være snakk om i overkant av 50 millioner.

Generalopprydding

Dagbladet.no snakket med kommunal og regionalminister Magnhild Kleppa (Sp) før møtet i dag. Hun mener det er på tide med en generalopprydning.

- Kredittilsynet skal ettergår Terra, men Fylkesmennene skal se på kommunenes praksis. Både de som er involverte i denne saken og kommunene generelt.

Er det kommunestyres jobb å drive med denne type investeringer?

- Kommunene må være seg sitt ansvar bevisst. De er folkevalgte, og disponerer kommunenes midler og finanser. Samtidig spørs det om kommuneloven er god nok, så den skal vi se på, sier hun til Dagbladet.no.

Terra stiller med garanti på 70 millioner

Ville ikke selv investert

- Dette er en alvorlig påminnelse. Det står i kommuneloven at de ikke skal ta alvorlig risiko, jeg skal se på om loven er tydelig nok på dette punktet.

- Ville du selv investert i en liknende løsning?

- Det blir en hypotetisk sak, svarer Kleppa.

Men overfor Dagbladet.no innrømmer hun at en låneinvestering av den typen de norske kommunene har begitt seg inn på ikke falt helt i smak.

- Jeg er nok mer edruelig i mine disposisjoner, sier Kleppa.

STILLER MED 70 MILLIONER: Adm. dir. Svein Erik Nordang i Terra Securities kunne fortelle at de stiller med en garanti på 70 millioner kroner for de fire nordlandskommunene som har investert i amerikanske obligasjoner.