Terri Schiavo er død

En 15 år lang kamp er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den bitre striden om amerikanske Terri Schiavos liv er nå slutt.

13 dager etter at den livsviktige næringssonden ble fjernet, døde den hjerneskadde 41-åringen på et hospice i Florida i dag.

Ifølge fransiskanermunken Paul O\'Donnell, som er åndelig rådgiver for Terris familie, skal både foreldrene og Terris to søsken ha blitt nektet adgang til dødsleiet av Terris ektemann.

- De ba om å få være der den siste timen, men de ble nektet adgang av Michael Schiavo. Nå er de der inne, og ber ved hennes side, sier han til nyhetsbyrået AP.

Ifølge O\'Donnell skal familien ha «tigget og bedt» om å få være til stede idet Terri døde, men ektemannen skal ha nektet dem å komme inn før etter at kona var død.

Koblet fra sonde
Sonden ble fjernet på fredag for nesten to uker. Denne innretningen holdt Terri i live i 15 år, og uten den ville hun garantert dø.

Avgjørelsen var en juridisk seier for ektemann og juridisk formynder Michael Schiavo, som har kjempet for å få rettslig tillatelse til å la kona dø.

Terris familie har kjempet med nebb og klør mot at sonden skulle kobles fra. De fikk ikke medhold verken i Floridas domstoler eller i føderale ankedomstoler.

NÅ ER HUN DØD: Terri fikk alvorlige hjerneskader etter en hjertestans i 1990. I 15 år levde hun i en «vedvarende vegetativ tilstand». Foto: SCANPIX/EPA
NÅ ER HUN DØD: Terri fikk alvorlige hjerneskader etter en hjertestans i 1990. I 15 år levde hun i en «vedvarende vegetativ tilstand». Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Til tross for innblanding fra aller høyeste politiske hold, har USAs høyesterett nektet å behandle saken.

Hjerneskadd

Terri var bare 26 år da hjertet hennes stanset i 1990. Hun hadde slitt med alvorlige spiseforstyrrelser, og til slutt ga kroppen opp.

Legene klarte å få hjertet til å slå igjen, men Terri våknet fra koma med massive hjerneskader og uten kontakt med omverdenen.

Siden er hun blitt holdt i live av slanger og maskiner. Det eneste Terris kropp klarte på egen hånd var å puste. Hun kunne ikke snakke eller kommunisere med omgivelsene på annen måte, eller ta til seg mat eller drikke.

Hun var fullstendig avhengig av sonden som ga henne næring gjennom magen.

Legene var overbeviste om at 41-åringen ville tilbrakt resten av livet slik, uten håp om bedring.

Kjempet for å la kona dø

Den rettslige kampen om Terris liv har pågått i 15 år. På den ene siden sto ektemannen, som ville at sonden skulle tas ut så kona kunne få dø.

Michael Schiavo hevder at han snakket med henne om dødshjelp før hun ble hjerneskadd. Terri skal ha sagt at hun heller ville dø enn å holdes kunstig i live dersom noe slikt skulle skje.

På motsatt side sto foreldrene hennes, Bob og Mary Schindler. De mente Terri var i stand til å kommunisere med familien, og kjempet for å la henne få leve.

Foreldrene har hevdet at ektemannen ønsket fortgang i saken slik at han kunne arve Terri og gifte seg på ny.

Drakamp

Ektemannen fikk rettens tillatelse til å koble fra sonden allerede i 1998. Svigerfamilien nektet imidlertid å la ham avslutte Terris liv, og siden har familiestriden gått sin gang gjennom Floridas rettssystem.

Floridas guvernør Jeb Bush - broren til president Bush - har engasjert seg sterkt til fordel for Terris foreldre. Etter at sonden for andre gang var beordret fjernet i 2003, fikk Jeb Bush på kort tid etter presset gjennom en hastelov som overprøvde delstatens høyesterett.

Etter at sonden ble tatt ut for siste gang, grep landets mektigste republikanere fatt i saken.

President Bush avbrøt påskeferien, og undertegnet en hastelov som ga Terris foreldre mulighet til anke Florida-domstolenes avgjørelse inn for en føderal domstol.

Foreldrene fikk ikke medhold.

  • Les alt om Terri-saken her
FØR: Dette udaterte bildet viser Terri Schiavo før hun ble hjerneskadd etter en hjertestans i 1990.
TAPTE KAMPEN: Terris foreldre Bob og Mary Schindler har kjempet med nebb og klør for at datteren skulle få leve. Her er de sammen med Terris søster Suzanne Vitadamo.
KJEMPET FOR AT KONA SKULLE FÅ DØ: Ektemannen Michael Schiavo var Terris formynder.