Terror- frykt i USA

NEW YORK (Dagbladet): Terrorfrykten bølget gjennom prateprogrammene i USA i går etter arrestasjonen av Larry Wayne Harris (46) og William Leavitt (47) i Las Vegas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI sier at de arresterte var i besittelse av miltbrannbakterier - anthrax - i en eller annen form. Disse bakteriene er selv i mikroskopiske mengder dødelige for mennesker. Ifølge FBI sa Harris at de to hadde nok anthrax «til å utslette hele byen».

Arrestasjonen av høyreekstremisten Harris, som har vært offiser i den rasistiske organisasjonen Aryan Nation, og hans medsammensvorne William Leavitt, har fått borgermestere, politisjefer og brannsjefer over hele USA til å gjennomgå beredskapen mot kjemisk og biologisk terror. I nesten alle tilfeller finner de ut at beredskapen er helt utilstrekkelig.

Ingen har hittil gjennomført en slik terrorhandling i USA, men oppskriftene på bakteriologiske og kjemiske våpen er lett tilgjengelige både i fagbøker og på Internett.

I fjor sommer snakket Larry Wayne Harris om å slippe løs byllepest i undergrunnen i New York. Pesten ville drepe «mange hundre tusen mennesker», mens Irak skulle få skylda.

Uskyldig

Advokatene til Harris og Leavitt sier at deres klienter er uskyldige. De var bare i gang med å utvikle en miltbrannvaksine som kunne beskytte mennesker og dyr, og hadde ikke til hensikt å skade noen.

Amerikanske myndigheter tester funnene i den beslaglagte Mercedesen for å avgjøre innen mandag om materialet er et biologisk våpen eller uskyldig råvare til en dyrevaksine.

- Hittil har vi vært svært heldige, men vi har stor grunn til bekymring. Vi har allerede et effektivt leveringssystem for disse tingene, nemlig posten, sier terroreksperten Jonathan Aronson ved Universitetet i Sør-California til telegrambyrået AP.

Tipset

FBI fikk tipset om Harris og Leavitt fra en kreftforsker som sa han var blitt kontaktet og tilbudt 150 millioner kroner av to menn som ville ha testet sitt lager av miltbrannbakterier, angivelig nok «til å utslette hele byen».

FBI slo øyeblikkelig storalarm og varslet forsvarets spesialstyrker og andre offentlige organer med ansvar for å yte bistand i tilfelle angrep eller forurensing med kjemiske eller biologiske midler.

Harris og Leavitt ble overvåket både fra bakke og luft. Et helikopter fulgte bilen deres fram til klinikken i Henderson utenfor Las Vegas der de angivelig skulle foreta anthrax-testene.

FBIs tipser fortalte at Leavitt sa han hadde «våpengrad anthrax» i flybagger i bagasjerommet på Mercedesen. Tipseren sa at han så åtte- ti flybagger merket «biologisk» i bagasjerommet.