-  Terror- sjef tatt

Briten Haroon Rashid Aswad kan være hjernen bak angrepene mot London 7. juli. I går ble han arrestert i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Etterforskere arbeider på spreng for å sjekke ut om Aswad kan være fikseren som kom til Storbritannia for å briefe bomberne og planlegge 7. juli-angrepene. Han skal være en viktig person i Al-Qaida-nettverket, og er etterlyst i Storbritannia og USA.

Aswad var tidligere antatt å ha blitt drept av amerikanerne i Afghanistan, men det var trolig en dekkhistorie.Ifølge dagens utgave av The Times ringte Aswad til Muhammad Sidique Khan, en av de fire bombemennene, bare et par timer før det smalt i London. Aswad skal ha blitt sendt til USA i 1999 for å etablere treningsleirer i staten Oregon. Han reiste sammen med en svensk-libaneser ved navn Oussama Abdullah Kassir. Aswads navn skal være kjent av CIA.

Selvmordsbelte

Britiske etterforskere skal den siste uka ha bedt pakistanske sikkerhetsstyrker om å gå i gang med en storstilt jakt på mannen. Nyhetsbyrået Reuters meldte i går at Aswad ble arrestert i Sargodha, 150 kilometer sør for Islamabad. Arrestasjonen skjedde på en religiøs skole.

Pakistanske myndigheter nektet først for at de hadde arrestert Aswad, men mannen bruker flere dekknavn, og sikkerhetskilder sier til Reuters at de er sikre på at han er arrestert.

Det var også meldinger om at han ble tatt med et belte som selvmordsbombere har eksplosiver i. Han skal også ha hatt nesten 150.000 kroner i rupier, og et britisk pass.

Ifølge The Times skal Aswad de siste åra ha utgitt seg for å være forretningsmann.

Mobiltelefon

MASSEARRESTASJONER: De siste dagene har pakistansk politi arrestert 150 personer i en aksjon mot ekstreme, religiøse skoler. Foto: Scanpix
MASSEARRESTASJONER: De siste dagene har pakistansk politi arrestert 150 personer i en aksjon mot ekstreme, religiøse skoler. Foto: Scanpix Vis mer

Aswad skal være i 30-åra, og vokste opp i Dewsbury, Leeds. Dette var også nabolaget til Muhammad Sidique Khan, den antatte lederfiguren blant de fire bombemennene. Familien bor fremdeles i området.

Politiet har funnet Aswads nummer på mobiltelefonene til alle bombemennene i London. Tre av bombemennene var i Pakistan i fjor, og skal ha fått terrortrening i landet.

Etterforskere går nå opp sporene etter Hasib Hussain og Shehzad Tanweer som reiste sammen til Pakistan i november.

Sju personer som hadde telefonkontakt med de to, er av ekstra interesse.. Tre av disse skal være knyttet til den forbudte gruppa Jaish-e-Muhammed.