Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror- tiltalt rundlurt

Dobbeltlurt terrortiltalt norsk-somalier blir sittende ett år i varetekt i Storbritannias sikreste fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): 52-årige Abdurahman Kanyare, som kommer fra Somalia, ble norsk statsborger i 1997 og flyttet til England i 2003.

Han ble i fjor lurt trill rundt av reporteren Mazher Mahmood i avisa News of the World.

Reporteren poserte som muslimsk ekstremist og hevdet at han kunne skaffe det mystiske stoffet «red mercury».

Beit på agnet

Kanyare beit på agnet i tilstrekkelig grad til at han nå sitter i Storbritannias toppsikrete fengsel for terrormistenkte i Belmarsh utenfor London.

Han er tiltalt for å ha forsøkt å sette seg i besittelse av «en radioaktiv, kvikksølvbasert substans» i den hensikt å begå terrorhandlinger, og for å «ha deltatt i en sammensvergelse i den hensikt å skaffe midler til å finansiere terrorhandlinger».

Det er straffbart å vise aktiv vilje til å begå terrorhandlinger i henhold til de vidtfavnende terrorlovene som ble vedtatt i Storbritannia etter angrepene i New York og Washington 11. september 2001.

Også norske terrorlover gjør det straffbart å drive forberedelser til terrorhandlinger.

Interessert

Abdurahman Kanyare, Roque Flaviano Fernandes og Dominic Agnello Martins nekter straffskyld etter tiltalen, men var alle interessert da journalisten Mazher Mahmood hevdet at han kunne skaffe «red mercury».

Agnet var trolig nøye utvalgt.

Journalist Mazher Mahmood skriver i News of the World at den gruppa der Kanyare var med, var villig til å betale 3,5 millioner norske kroner for ett kilo rødt kvikksølv da Mahmood varslet Scotland Yard. De arresterte Kanyare og tre andre som nå risikerer fengselsstraffer for sin interesse for det røde kvikksølvet.

Norske myndigheter ble varslet da Kanyare ble arrestert 24. september i fjor.

Han har sagt gjennom sin britiske advokat at han ikke ønsker bistand fra norske myndigheter.

Saken kommer opp i Old Bailey 3. oktober i år.

«Rødt kvikksølv» fins ikke, hevder Det internasjonale atomenergibyrået i Sveits. 

Eksistensen av stoffet er ei diger, myteomspunnet skipperskrøne som har versert siden 70-tallet. Det eneste som er kjent av stoffet, er vanlig kvikksølv farget rødt med neglelakk, som russiske svindlere omsatte i Europa og Midtøsten etter at Sovjetunionen brøt sammen.

Men en myte vil ha det til at «rødt kvikksølv» er et høyeksplosiv med nok energi til å sette i gang en kjedereaksjon i en liten mengde høyradioaktivt materiale i ei såkalt koffertatombombe.

En annen myte går ut på at stoffet er egnet til bruk sammen med annet radioaktivt stoff til ei bombe som forurenser med stråling.

En tredje myte er at stoffet gjør både vanlig sprengstoff og en kjernefysisk eksplosjon mye kraftigere.

TERRORISTFENGSEL: Den norske statsborgeren sitter nå i det toppsikrete Belmarsh-fengslet utenfor London.