Terror ble finansiert fra Norge

Selvmordsbombere hadde nær forbindelse til «mullaen fra Askøy».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En selvmordsaksjon som drepte 117 mennesker i Nord-Irak i februar 2004, var finansiert av ei svensk-norsk terrorcelle, melder TV 2 Nettavisen.

To selvmordsbombere fra Ansar al-Islam og beslektede Ansar al-Sunna sprengte seg selv i lufta med fem minutters mellomrom under en høytidsfeiring i Arbil i Nord-Irak 1. februar 2004, og tok med seg 115 andre i døden. Mer enn 200 ble skadd i aksjonene, som fant sted i lokalene til de kurdiske partiene KDP og PUK, som begge hadde nære forbindelser til de amerikanske okkupasjonsstyrkene.

Nå viser det seg at norsk og svensk sikkerhetspoliti i en årrekke har samarbeidet om å overvåke en skandinavisk avdeling av Ansar al-Islam, en organisasjon som er kjent i Norge fordi den tidligere ble ledet av mulla Krekar.

«Mullaen fra Askøy»

Det norske og svenske politiet har blant annet gransket terrorfinansiering fra Norge og Sverige til Irak under opprullingen av ei svensk terrorcelle. To personer er dømt i denne saken, og en av dem, Ali Berzengi, er kjent som «mullaen fra Askøy» fordi han i flere år bodde på øya ved Bergen.

Under en razzia hos Berzengi i april 2004 fant politiet navnet på en av selvmordsbomberne fra Arbil i et håndskrevet notat. På notatet står det at «alle bidrag som samles inn, kommer fram til disse brødrene». Notatet inngikk i bevisene mot Berzengi da han ble dømt i svensk rett.

Dommen mot Berzengi fastslår at notatet beviser at det foregikk en pengeinnsamling i Norge og Sverige, og at disse pengene ble sendt til Ansar al-Islam i Irak. Det framgår at en person i Norge var sentral i pengeinnsamlingen.

Beløpene som ble sendt, enten direkte eller via Sverige, var av betydelig størrelse, og pengene gikk gjennom flere mellomenn i Norge som sto i nær kontakt med de dømte svenskene.

SKADD: En av de over 200 skadde etter bombeaksjonen. Foto: Scanpix
SKADD: En av de over 200 skadde etter bombeaksjonen. Foto: Scanpix Vis mer

Av Politiets sikkerhetstjenestes (PSTs) protokoller framgår det at mellomleddene i Norge erkjenner å ha sendt minst 200 000 kroner til Sverige.

– Ikke tvil

– Pengeinnsamlingen var spesielt aktiv rundt aksjonstidspunktet. Vi er ikke i tvil om at pengene skulle brukes til denne typen virksomhet, sa dommer Rune Viksten under domsavsigelsen.

Berzengi og hans medsammensvorne ble dømt til henholdsvis fem og fire års fengsel og skal begge utvises fra Sverige etter endt soning.

På tross av avdekkingen av forbindelsene til Norge er det ikke tatt strafferettslige skritt for å bringe mellommennene her til lands for retten.

PST ønsker ikke å kommentere saken, men PST-sjef Jørn Holme sier i en generell kommentar at det ikke har noen hensikt å straffe jihadister fordi straff ikke virker på selvmordsbombere. Han har også uttalt at straffeforfølgelse ikke er PSTs primære oppgave, men at derimot forebygging av terrorhandlinger er hovedfokuset.

UTBOMBET: Kurdisk politi undersøker de totalt ødelagte lokalene til PUK (Kurdistans patriotiske union).
DREPT: Fra begravelsen til general Shekwan Abas, et framstående medlem av PUK som ble drept i selvmordsaksjonen.