Terror-celle sprengt i USA

FBI har arrestert seks amerikanere for å ha hjulpet al-Qaida og trent i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mokthar al-Bakri er den sjette personen med opphold i USA som er tatt i helga. Han sitter nå i en interneringsleir utenfor Buffalo i USA etter å ha blitt tatt i Bahrain, hvor han var for å inngå et arrangert giftermål, opplyser presidenten i American Muslim Council i Western New York til CNN.

Al-Bakris hjem var bare ett av flere som er gjennomsøkt av FBI i Lackawanna siden fredag.

Politiet mener at de seks som nå er tatt har tilknytning til terrornettverket al-Qaida, og at de har støttet treningsleire for al-Qaida med materiell.

De fem andre som er tatt er identifisert som Yahya Goba (25), Sahim Alwan (29), Shafal Mosed (24), Yasein Taher (24), og Faysal Galab (26). Alle er amerikanske borgere med bakgrunn fra Yemen, og alle bodde i nærheten av hverandre i Buffalo-forstaden Lackawanna.

Trente i Afghanistan

Amerikanske departementskilder sier at mennene ikke var høyt plassert i al-Qaida, men de har likevel vært etterforsket siden før 11. september i fjor. Arrestasjonene nå kom etter at kommunikasjonen fra denne gruppa har intensivert den siste tida og innholdets alvor har også vært av en slik art at myndighetene reagerte.

Statsadvokaten for West-New York, Michael Battle, sier at mennene trente i en al-Qaida-leir ved Kandahar i Afghanistan samtidig som John Walker Lindh, amerikaneren som kjempet sammen med Taliban-styrkene mot USA i i Afghanistan.

- Vi har ingen opplysninger om at de avventet ordre, men vi vet at de trente i en leir og at den treningsleiren ble ledet av al-Qaida, sier Battle.

Mohamed Saleh jobber i moskeen de mistenkte tilhører. Han sier til CNN at myndighetene har rett til å etterforske mennene, men han tror ikke de er skyldige.

- De er fredelige mennesker. Jeg har ikke sett noe negativ oppførsel fra dem i det hele tatt, sier Saleh.

Født i USA

Statsadvokat Battle sier myndighetene nå undersøker om mennene har forbindelser med liknende saker andre steder i USA.

- Som dere vet er det minst to liknende etterforskninger - en i Detroit og en i Seattle - som begge har vist samme type aktivitet, sier han.

I august ble fire Detroit-menn tiltalt for å ha planlagt angrep på mål i USA, Jordan og Tyrkia. En muslimsk aktivist i Seattle, James Ujaama, er tiltalt for å ha planlagt å starte en al-Qaida-treningsleir på nordvestkysten.

- Noe av det som gjør de siste arrestasjonene unike er at mennene er født her i USA. Det sier ganske mye om hva som skjer i landet vårt, sier Battle.

21 tatt i Singapore

I Singapore er 21 mennesker arrestert for å ha vært med i en islamsk gruppe myndighetene mener står i kontakt med al-Qaida. Ifølge en pressemelding fra innenriksdepartementet ble alle arrestert i august

Myndighetene sier at gruppa planla angrep på amerikanske interesser i landet. Flere av mennene har deltatt i militær trening, enten i Afghanistan eller på Filippinene, melder nyhetsbyrået Associated Press.

<B>FENGSLET: FBI mener de har sprengt en terror-celle i USA.
<B>HER ER FEM AV DEM: Fra øverst til venstre: Yasein Taher, Shafal Mosed og Yahya Goba.<br> Fre nederst til venstre: Sahim Alwan og Faysal Galab.