Terror foran fredagsbønnen

Terroren har begynt i Libyas hovedstad Tripilo. En rekke menn er tatt av politiet og har forsvunnet før fredagsbønnen idag.

SINTE: Demonstranter forsvarer byen Brega mot forsøk fra Kadhafi-lojal milits på å overta byen. Nå har terroren i Tripoli begynt, før fredagbønnen om noen timer Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA
SINTE: Demonstranter forsvarer byen Brega mot forsøk fra Kadhafi-lojal milits på å overta byen. Nå har terroren i Tripoli begynt, før fredagbønnen om noen timer Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk er tatt av politiet på bakgrunn av blant annet bilder som regimets agenter tok forrige fredag. Da strømmet ti-tusenvis av demonstranter ut i gatene der de ble beskutt av leiesoldater og folk fra Brigade 32, ledet av Muammar Kadhafis sønn, Khamis.

Innbyggere rapporterer om konstant overvåking, og tungt armerte sjekkpunkter, i bydelene Feshloom og Tajura, der mange av opprørerne kom fra for en uke siden.

Libyske nektet klokka 10.30 norsk tid journalister i Tripoli i å gå ut av hotellene. De vil ikke ha noen dekning av fredagsbønnen i dag.

Magiske fredag
Idag, fredag 4. mars, er ment å være en dag for massiv mobilisering mot Kadhafi. Både Tunisias og Egypts presidenter ble tvunget til å gå på en fredag, etter at demonstranter mobiloserte så massivt at landets hærstyrker ikke så noen annen løsning enn å støtte demonstrantene.

Nå slåss Kadhafi med ryggen mot veggen for at ikke det samme skal gjenta seg i Libanon. De tungt væpnete sjekkpunktene skal forhindre at folk fra Feshloom og Tajura strømmer til sentrum av Tripoli for å delta i fredagsbønnen, som begynner klokka 12. 00, eller klokka 13. 00 norsk tid.

-Jeg tror at folk nå vet at hvis de går ut på gata og protesterer nå så vil de bli drept. Så alle i Tripoli venter på hjelp fra Benghazi, sier en kilde til The New York Times. Benghazi er den frigjorte byen i øst der en slags interimregjering er eteblert.
Folk i bydelen Feshloom forteller om døde kropper de har observert den siste uka. De peker også på hus der Kadhafi-lojal milits har satt opp lokale operasjonsbaser. Innbyggere forteller The New York Times at det er tett på tett med sjekkpunkter der politiet undersøker biler, dokumenter, og mobiltelefoner. Politiet er særlig på jakt etter spor av kommunikasjon med andre demonstranter.

Spioner overalt
-Spionene hans er overalt. Det er noen som overvåker deg akkurat nå. Mange mennesker har blitt drept her, og hvis jeg snakker med deg så vil de komme etter meg, sier av av New York Times kilder.

For noen dager siden fortalte en ung organisator av opprøret i Tajura til reportere at folk fra hans distrikt ville detlta i dagens demonstrasjoner. Siden har ingen kunnet få tak i mannen, verken på mobiltelefon eller på e-post, og folk sier de tror mannen er tatt av Kadhafis etterretning.

-Hvis vi hadde våpen så har vi gode, unge menn som kan slåss, som kan gjøre hva som helst, sier en middelaldrende mann.

-Men vi har ingen våpen.

Dagens fredagsbønn kan bli avgjørende for hva som videre skjer i Libya. Hvis Kadafi klarer på kvele demonstrasjonene i Tripoli så tyder mye på at han har lyktes med sine TV-opptredener, der han har framstått som svært truende, og lovet blodbad for alle som setter seg opp mot hans styre.

Hvis demonstranter likevel kommer ut i gatene i ti-tusenvis, så er sjansene stor for at de blir møtt med kuler, og at det utvikler seg til å bli et blodbad i Tripolis kater. Foran fredagsbønnen om noen timer tyder alt på at Kadhafis menn er bedre forberedt enn forrige fredag.