Terror fra lufta

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang er sivile drept i en amerikansk feilbombing i Afghanistan. Ifølge en offisiell afghansk undersøkelseskommisjon ble 90 sivile, de fleste kvinner og barn, drept i angrepet mot en landsby i Herat-provinsen fredag.

Talsmenn for NATO og USA understreker at angrepet var rettet mot Taliban-opprørere og at et trettitall militante islamister ble drept. NATO skal foreta sine egne undersøkelser i saken. Uansett bekrefter både journalister og menneskerettighetsgrupper de afghanske myndighetenes versjon. Om det riktige tallet på ofre er 90, 80 eller 70 spiller liten rolle; dette er den verste feilbombingen som har skjedd siden Afghanistan-invasjonen i slutten av 2001.

Befolkningen i Herat-området raser mot USA og NATO-styrkene, og det er forståelig. En hovedårsak til at amerikanerne bruker bombefly, er at de vil minske egne tap på bakken. Afghanere som blir utsatt for slik bombing, oppfatter dette som terror – slik vi i Europa oppfatter en selvmordsaksjon mot London eller Madrid. Det er et aspekt det er viktig å tenke på – og kanskje forstå.

Da norske jagerpiloter tjenestegjorde over afghansk luftterritorium i 2002, var skrekkscenariet deres at de skulle bombe et brudefølge eller andre sivilpersoner ved et uhell. Dessverre ser det ikke ut til at USA og NATO generelt tar slike saker alvorlig nok. Det får ikke bare følger for sivilbefolkningen i Afghanistan, men fører også til minsket oppslutning om krigen mot Taliban.

FNs spesialutsending i Kabul, Kai Eide, har ved flere anledninger sagt at FN må få større innflytelse i Afghanistan. Det er viktig at han får støtte fra toneangivende land i sitt forsøk på å få konflikten i det krigsherjede landet inn på et nytt og bedre spor. Bomber sluppet fra flere tusen meters høyde løser som oftest ingen problemer – de skaper bare nye.