Terror-frykt på norske flyplasser

Alle ansatte på samtlige av landets flyplasser blir gransket av overvåkingspolitiet, for å finne ut om de er til å stole på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mange ansatte har mistet adgangen til sikkerhetssonene etter granskingen.

- Samtlige ansatte som jobber innenfor følsomme områder - såkalt rød sone - blir kontrollert før vi utsteder adgangstegn. Dette gjelder alle nyansatte, samt at vi nå foretar en kontroll av alle ansatte hvert femte år, opplyser beredskapssjef Herbert Francke i Luftfartsverket til Dagbladet.

- Det siste er et tiltak som vi nylig har satt i verk. Undersøkelsene blir foretatt av Luftfartsverket i samarbeid med overvåkingspolitiet og det lokale politiet på hjemstedet til den ansatte.

Politiattest

Før en person får adgang til flyplassenes røde soner, forlanger Luftfartsverket en utvidet politiattest og i enkelte tilfeller sikkerhetsklarering fra Forsvaret.

Er man straffet eller står i overvåkingspolitiets registre over ekstremister, betyr det at man mister jobben. Alle som blir kontrollert, arbeider i nærheten av flyene. Det er crew, flyselskapenes bakkeansatte, vaskepersonale, stuere, cateringfolk og tankbilsjåfører.

Presset marked

Hensikten med kontrollen er å plukke ut personer som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko mot flytrafikken, og Francke sier at inntil fem ansatte på norske flyplasser årlig mister sine adgangskort på grunn av dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer