Terror-frykt på norske flyplasser

Alle ansatte på samtlige av landets flyplasser blir gransket av overvåkingspolitiet, for å finne ut om de er til å stole på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ansatte har mistet adgangen til sikkerhetssonene etter granskingen.

- Samtlige ansatte som jobber innenfor følsomme områder - såkalt rød sone - blir kontrollert før vi utsteder adgangstegn. Dette gjelder alle nyansatte, samt at vi nå foretar en kontroll av alle ansatte hvert femte år, opplyser beredskapssjef Herbert Francke i Luftfartsverket til Dagbladet.

- Det siste er et tiltak som vi nylig har satt i verk. Undersøkelsene blir foretatt av Luftfartsverket i samarbeid med overvåkingspolitiet og det lokale politiet på hjemstedet til den ansatte.

Politiattest

Før en person får adgang til flyplassenes røde soner, forlanger Luftfartsverket en utvidet politiattest og i enkelte tilfeller sikkerhetsklarering fra Forsvaret.

Er man straffet eller står i overvåkingspolitiets registre over ekstremister, betyr det at man mister jobben.
Alle som blir kontrollert, arbeider i nærheten av flyene. Det er crew, flyselskapenes bakkeansatte, vaskepersonale, stuere, cateringfolk og tankbilsjåfører.

Presset marked

Hensikten med kontrollen er å plukke ut personer som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko mot flytrafikken, og Francke sier at inntil fem ansatte på norske flyplasser årlig mister sine adgangskort på grunn av dette.

- Det har de siste årene vært en viss stigning i antallet som ikke blir klarert. Dette kan ha en sammenheng med det pressede arbeidsmarkedet, sier Francke.
Kontrollen omfatter folk som er straffet eller mistenkt for alvorlige forbrytelser som drap, grov legemsbeskadigelse, voldtekt, oppvigleri, rasisme, vold eller trusler mot tjenestemenn, eller brudd på rikets sikkerhet.

Svensker sagt opp

I forrige uke ble det kjent at Luftfartsverket i Sverige har krevd at nærmere 25 ansatte ved Arlanda flyplass utenfor Stockholm blir oppsagt fordi overvåkingspolitiet - Säpo - har stemplet dem som en sikkerhetsrisiko.

- Disse menneskene skulle i bytte mot penger kunne være villige til å bære om bord bomber på flyene slik at mennesker dør, hevder Arlandas sikkerhetssjef, Ted Ytterström overfor avisa Svenska Dagbladet.

Han sier det er om lag 25 personer som han ikke kan stole på på grunn av «deres levevis».

KATASTROFE: Det er tragedier som dette overvåkningspolitiet vil unngå ved å granske ansatte ved norske flyplasser.