BORGERPLIKT:Statsminister Jens Stoltenberg gjør sin borgerplikt på Uranienborg skole i Oslo søndag ettermiddag.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
BORGERPLIKT:Statsminister Jens Stoltenberg gjør sin borgerplikt på Uranienborg skole i Oslo søndag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Terror gir politisk engasjement

Statsminister Jens Stoltenberg opplever at terrorhandlingen på Utøya og bombeangrepet i Oslo 22. juli har gitt økt politisk engasjement.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ja, jeg opplever mer engasjement og deltakelse etter terroren den 22. juli. Folk gikk jo i gatene med roser og budskapet om at de ikke ville skremmes til taushet. Vi ser også at det har kommet inn flere forhåndsstemmer. Dette gleder meg.  

Dette sier Jens Stoltenberg til Dagbladet etter at han sjøl hadde lagt sin stemme i urnene ved Uranienborg skole, i forbindelse med årets kommune- og fylkestingsvalg.  

Svaret kommer som en oppsummering av Dagbladets spørsmål om datoene 9/11 og 22/7 nå er viktige symboler for et voksende politisk engasjement hos folk.  

Stoltenberg forteller videre at meldingene landet over tyder på at årets valgdeltakelse kan bli stor. Når det gjelder hvem folk skal stemme på, understreker statsministeren at alle bør gå til stemmelokalet og stemme på akkurat hvem de vil.  

- Det viktigste er at folk bruker stemmeretten sin.  

Ikke rikspolitikk - Blir det for mye rikspolitikk i kommune- og fylkestingsvalg?
 
- Nei, jeg tror ikke det. Men vi som deltar i rikspolitikken ser ikke hvor store de lokale debattene egentlig er. Lokalavisene viser seg jo å være fulle av lokalt stoff, og lite riks, sier Stoltenberg.  

Han legger til at det tross alt er en sammenheng mellom riks- og lokalpolitisk stoff.  

IVRIGE VELGERE:Statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud i friskt driv på vei til stemmeurnen ved Uranienborg skole. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
IVRIGE VELGERE:Statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud i friskt driv på vei til stemmeurnen ved Uranienborg skole. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

- For eksempel er det slik at vi bestemmer at det skal satses på sykehjem, og bevilger penger. Men det er kommunene som står for behandlingen og vedtakene, sier han.  

Slappe av Årets valgkamp har vært mindre intens og langdryg enn i foregående valgår. Det skyldes ikke minst at de politiske partiene i fellesskap valgte å utsette valgkampen som følge av terroren mot Utøya og Oslo. Likevel er statsminister Stoltenberg glad for at den er over.  

- Nå skal jeg hjem og spise middag med kona, foreldre og minst ett av barna. Noe jeg ikke har gjort på lenge. Det gleder jeg meg til, forsikrer statsministeren.  

På spørsmålet om har får livretten sin, svarer han at det vet han ikke. Først må han og kona ut og handle inn litt.  

- Men det skal bli god mat, forsikrer Jens Stoltenberg.

SMILENDE: Statsminister Jens Stoltenberg kom smilende bli ut etter å ha levert inn sin stemmeseddel. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
SMILENDE: Statsminister Jens Stoltenberg kom smilende bli ut etter å ha levert inn sin stemmeseddel. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer