Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror i Brussel: Minst 34 drept etter bomber på metro og flyplass

Kaos i Brussel. Eksplosjoner på metrostasjoner etter selvmordsbomber først drepte flere på Zaventem flyplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Til sammen skal nå minst 34 mennesker være drept og 136 skadet av terroren i Brussel tirsdag formiddag. En dansk mann skal være blant de skadde.
 
Flere medier har meldt om så mange som 43 drepte i dagens terroraksjoner, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

Belgias helseminister, Maggie De Block, sier derimot at 14 ble drept og 81 såret på Zaventem flyplass. Metroselskapet STIB oppgir 20 drepte på metrostasjonen og 55 skadet. 

Skadede på flyplassen utenfor Brussel. Foto: NTBscanpix
En offer for eksplosjonene på Maalbeek metrostasjon får førstehjelp. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Bombene rammet flyplassen utenfor Brussel i morgentimene idag. Foto: AFP PHOTO / BELGA / DIRK WAEM / Belgium OUT
Befolkningen i Brussel samles for å trøste hverandre etter nyheten om bombene. Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
En kvinne evakueres av ambulanser. Foto: AP Photo/Virginia Mayo)
Maalbeek metrostasjon ble rammet av eksplosjon kort tid etter bombene på flyplassen. AFP PHOTO / Belga / Seppe KNAPEN / Belgium OUT

Til sammen skal dermed minst 34 være drept og 136 mennesker skadet av terroren. 

Det var i etterkant av eksplosjonene ved på flyplassen utenfor Brussel at det kom rapporter om eksplosjoner på metrostasjonen Maelbeek.

Flere eksplosjoner
De to stasjonene som er rammet, ligger tett opp mot EUs hovedkvarter. Ved toppmøter i EU stenger belgiske myndigheter ofte av Maelbeek for å unngå at et eventuelt terroranslag rammer hjertet av EU-virksomheten i den belgiske hovedstaden. 

Alle EU-ansatte er nå bedt om å holde seg innendørs, og Brussel er i lockdown i etterkant av terroren. 

All offentlig transport i Brussel er også stanset, og norsk UD oppfordrer nordmenn i Brussel til å holde seg i ro til situasjonen er avklart. 

Eksplosjoner Alle T-banestasjoner i Brussel er stengt som følge av eksplosjonene, og den belgiske innenriksministeren Jan Jambon opplyser at trusselnivået i landet er oppjustert til høyeste nivå, nivå fire. 

- Vi overvåker situasjon nøye. Hovedprioritet nå er ofrene og assistanse på flyplassen, skriver Belgias statsminister Charles Michel på Twitter. 

I tillegg er all trafikk til hovedflyplassen Zaventem i Brussel innstilt, og alle innkommende fly blir omdirigert til andre flyplasser etter eksplosjonen.
PST følger situasjonen i Belgia og vurderer om dette påvirker trusselbildet i Norge. Foreløpig har vi ikke opplysninger som tilsier det, opplyser PST.  

- Dansk mann skadd En 38 år gammel mannlig dansk statsborger er innlagt på sykehus med skader, skriver danske Ekstrabladet.

Mannen som er bosatt på Færøyene skal ha befunnet seg på metroen, da en bombe gikk av, sier Head of Mission hos The Mission of the Faroes to the European Union, Kate Sanderson, til avisa. 

- Det er ikke mulig å besøke sykehuset av sikkerhetshensyn, men jeg venter på å få lov til å besøke ham. Han er utenfor livsfare, sier Sanderson.
Fryktet nye angrep   Belgiske myndigheter har de siste dagene tilkjennegitt frykt for at pågripelsen av Salah Abdeslam fredag kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa.

-  Dette nettverket er fortsatt aktivt, sa innenriksminister Jan Jambon mandag. Det ble funnet store mengder våpen på et skjulested som Abdeslam har benyttet i Brussel.

26-åringen, som var en av gjerningsmennene bak angrepene i Paris i november, skal framstilles for varetektsfengsling onsdag.

Etter planen skal han så utleveres til Frankrike, der han skal stilles for retten. 
  
Dagbladet oppdaterer saken.


 
Hele Norges coronakart