Terror i Nord-Irland:

LONDON/OSLO (Dagbladet): Minst 28 barn, kvinner og menn ble drept i bombeeksplosjonen i den søvnige småbyen Omagh. Over 220 er skadd. I pur ondskap valgte terroristene byens travleste gate i en spesielt folkerik festivalhelg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bomben på 200 kilo gikk av ti minutter før en fredsmarsj skulle gå gjennom byen.

Året da Nord-Irland endelig fikk sin fredsavtale har også blitt året da fredstørste nordirerer måtte gjennomgå den blodigste bombeaksjonen i sin altfor blodige historie. Til tross for vårens folkeavstemning er det fremdeles dødelige krefter løs som nekter å gi nordirene den freden de ønsker.

Gårsdagens bilbombe var den dødeligste enkeltbomben siden «The Troubles» startet for 30 år siden. Dette var også ett av de mest ondskapsfulle bombeangrep som er gjennomført.
Bomben ble sprengt på en dag da det var festival i Omagh og ekstra mange mennesker i gatene.

Feigt

Terroristen kunne ikke ha valgt et lettere mål. Omagh har vært en ganske fredelig by og dette var karnevaldag, folk koste seg og hadde en fin dag inntil bomben eksploderte. Byen var full av barn, alle gledet seg til en hyggelig dag i sola.

Klokka 15.10 ble alle deres håp, alle deres forventninger brutalt sprengt i stykker. Byen, som ligger i fylket Tyrone vest for Belfast, ble forvandlet til en krigssone.

I går kveld fordømte alle nordirske fraksjoner den grusomme bombeaksjonen som drepte barn, en gravid kvinne, protestanter og katolikker. Fem av de døde er under 18 år. Flere av de 200 skadde svever fremdeles mellom liv og død.
Da de hjerteskjærende scenene av døde, forbrente og lemlestede ofre, og fortvilede mennesker på jakt etter sine kjære, døde ut, sto en sjokkert befolkning og en rekke ubesvarte spørsmål tilbake i ruinene av Omaghs handlegate. Hvorfor fredelige Omagh og hvorfor byens travleste gate på den travleste tida av døgnet?

Hvorfor?

De siste 18 månedene har seks- sju bomber blitt sprengt i nettopp fredelige småbyer som Omagh. Bak kampanjen står trolig gruppa som kaller seg «Det virkelige IRA», en uforsonlig og hensynsløs gruppe av erfarne terrorister. De vil verken være med på IRAs våpehvile eller på fredsavtalen som ble underskrevet på Stormont langfredag i år. Men de tidligere aksjonene har ikke krevd menneskeliv. Denne gangen ble en bombetrussel ringt inn, men feil åsted oppgitt. Dermed lurte terroristene politiet til å evakuere folk mot bilbomben i stedet for fra den. Slik kunne bomben spre så mye død og lemlestelse som mulig. Ingen har foreløpig tatt ansvaret for bombeaksjonen, men mistanken går igjen mot Det virkelige IRA. Til tross for at 70 prosent av Omaghs befolkning er katolikker.

Mordere og fascister

- Vi har hatt menn, kvinner og barn slaktet her i ettermiddag, slaktet av mordere som ønsket å myrde, av mordere som har intet annet å tilby - mordere som ga oss en fullstendig feilaktig advarsel, sa Nord-Irlands politisjef, Ronnie Flanagan, til nyhetsbyrået AP.

Politiet i Omagh ble lurt av terroristene til å drive mennesker mot den dødelige bilbomben, i den tro at det var byens tinghus som var terrormålet.
John Hume, leder av det moderate katolske partiet SDLP og sjefarkitekt bak fredsavtalen, kalte terroristene fascister.

- Det er en gruppe mennesker som prøver å tvinge viljen sin på det nordirske folk. Men folket vil ikke vite av dem. Foket vil ha fred, sa en følelsesladd og forferdet Hume til pressen.

Sinn Fein, IRAs politiske fløy, istemte fordømmelsen:

Verste til nå

- Denne forferdelige handlingen var utført av de som er imot fredsprosessen. Den er designet for å ødelegge prosessen og alle må jobbe for å sikre at fredsprosessen fortsetter, sa Martin McGuinness, sjefforhandler for Sinn Fein.

Gårsdagens bombeaksjon var den verste enkeltbomben noensinne og den blodigste nordirske terrorhandlingen på over to tiår. I 1974 døde til sammen 33 mennesker etter at pro-britiske lojalister utløste tre bilbomber i Irlands hovedstad, Dublin. I 1979 drepte IRA 18 britiske soldater med én bombe ved Warrenpoint i Nord-Irland.

Barn har ofte unngått å være ofre for Nord-Irlands utallige politiske voldshandlinger. Ikke så denne sommeren. I juli ble de tre unge Quinn-brødrene brent til døde mens de sov i sine senger. De måtte dø fordi moren deres var katolsk. I går var flere barn blant ofrene.

En av de drepte var en 18 måneder gammel baby.