Terror i Norden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Politiet i Stockholm har nå slått fast at en journalist og hans åtte år gamle sønn ble utsatt for et mordforsøk da en bilbombe eksploderte tidligere denne uka. Bomben var plassert under bilen for å drepe passasjerene. Det er heller ingen tvil om bomben ble plassert der av nynazister. Journalistekteparet som eier bilen har skrevet mange avslørende artikler om nynazistene og deres virksomhet i Sverige de siste åra.
  • Igjen har vi sett at høyreekstremister og nynazister ikke skyr noen midler for å ramme sine motstandere. Voldsbruk er en viktig del av virksomheten, som i realiteten er en kamp mot det bestående samfunnet. Det har også våre hjemlige høyreekstremister vist med bombekasting mot 1. maitog og likvidasjoner. Nå har de samme kreftene slått til igjen.
  • I Sverige er debatten nå i gang om media gir nynazistene for stor oppmerksomhet og overdriver deres betydning. Mange hevder at det bare gjør vondt verre å lage så mye oppstyr omkring en fåtallig og villfaren gruppe. Hvis de overses, vil de snart forsvinne av seg selv. Slike argumenter har vi også hørt her hjemme.
  • Det som nå har skjedd, viser imidlertid at det vil være livsfarlig å neglisjere denne gruppen. Antakelig bør de få enda mer oppmerksomhet enn hittil. Erfaringene fra Brumunddal og et par andre steder viser at slike miljøer kan bekjempes med bevisst innsats fra lokalsamfunnets side. Derfor ser det også ut til at det i dag er mindre aktivitet blant høyreekstremistene hos oss enn for noen år tilbake. Det er dermed ikke sagt at vi er kvitt problemet.
  • Det kan være en tilfeldighet at nynazismen i stedet har blomstret opp i Sverige. Antakelig er det flere medlemmer i slike grupper rundt omkring i vårt naboland enn myndighetene er villig til å erkjenne. Vi vet også at norske nynazister har flyttet sin virksomhet til Sverige. Terrorbomben i Stockholm er derfor et dramatisk bevis på at nynazismen er høyst levende i Norden, og at det er all grunn til å ta den alvorlig.