- Terror krever ikke mye penger

Terrorattentatene 11. september 2001 kostet bare 500 000 USD å gjennomføre - en brøkdel av de enorme økonomiske konsekvensene og ødeleggelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet offentliggjorde i går en rapport fra politiet i Oslo hvor det blir fastslått at om lag 60 personer i Oslo - fra sju forskjellige kriminelle miljøer og nettverk - kan ha bidratt til finansiering av internasjonal terrorisme.

Etter Dagbladets oppslag i går var både politidirektør Ingelin Killengreen og justisminister Odd Einar Dørum i kontakt med ledelsen ved Oslo politidistrikt.

Justisministeren ville i går ikke snakke direkte med Dagbladet om saken, men gjennom sin pressetalskvinne sier Dørum:

- Jeg avventer mer informasjon fra Oslo politikammer.

- Trenger ikke så mye

- Det skal ikke mye penger til for å utføre terrorhandlinger, sier spesialrådgiver Rune Grundekjøn i Kredittilsynet.

Han er Norges fremste ekspert på finansiering av terrorisme.

- Amerikanske myndigheter anslår at terrorattentatene 11. september kostet om lag 500000 USD - cirka 3,4 millioner norske kroner - å utføre, sier Grundekjøn.

- Godt sporarbeid

Han bekrefter også at den internasjonale etterforskningen etter attentatene mot World Trade Center i New York og Pentagon utenfor Washington D.C. den 11. september 2001, har dokumentert at terroristene brukte både vanlige internasjonale banker og de såkalte hawala-bankene til å overføre penger.

- Terrorpengene ble sporet tilbake til Dubai. Amerikanerne har gjort en veldig god jobb i å spore terroristene og pengene de brukte for å gjennomføre attentatene, sier Grundekjøn.

Grundekjøn ønsker ikke å spekulere på om penger fra kriminelle i Norge kan ha bidratt til gjennomføringen av terrorattentat.

ENORME KONSEKVENSER: - Terrorattentatene 11. september 2001 kostet 3,4 millioner kroner å utføre. De økonomiske konsekvensene og ødeleggelsene var enorme, sier spesialrådgiver Rune Grundekjøn i Kredittilsynet.