Terror og statsterror

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Yassir Arafat har tatt avstand fra palestinske selvmordsaksjoner i en uttalelse på arabisk. Dermed har han oppfylt USAs krav. I går kveld så det ut til at det blir et møte mellom ham og utenriksminister Colin Powell i dag.
  • Arafat benyttet samtidig anledningen til å ta avstand fra volden under de israelske militæraksjonene på Vestbredden. Noe slikt har ikke Colin Powell gjort under sitt besøk i Israel. Han har konsentrert seg om å fordømme fredagens selvmordsaksjon i Jerusalem, der seks mennesker ble drept.

Selvfølgelig skal slike selvmordsaksjoner fordømmes, og selvfølgelig er slike drap på uskyldige sivile terrorisme. Men det foregår også en systematisk israelsk vold som vi dessverre ikke kan kalle annet enn statsterrorisme. Vi har sett tv-bilder og hørt øyenvitneskildninger i mange dager. Uskyldige sivile er blitt drept under det israelerne kaller sin kamp mot terrorister. Når 10- 12 år gamle barn blir skutt ned og drept, når hus med sivile blir beskutt og når kvinner og gamle menn blir truffet av israelske kuler fordi de befinner seg i veien for den israelske krigsmaskinen, må det være noe galt. Det hjelper lite at israelerne forsvarer seg med at palestinerne som oftest blir advart på forhånd. Dette er en skitten krig, på samme måte som selvmordsaksjonene er det.

  • Hvor mange som er drept under israelernes krigføring, vet vi ikke, men det dreier seg trolig om mange hundre. Kanskje får vi aldri vite de nøyaktige tallene. Ved å nekte journalister å komme inn i reokkuperte byer og landsbyer hindrer israelerne utenverdenen i å få vite hva som skjer.
  • I går bestemte israelsk høyesterett at landets soldater ikke får lov til å begrave palestinere i massegraver. At et slikt vedtak kommer, bekrefter det enkelte israelske militære har sagt, nemlig at tallet på drepte palestinere, spesielt i byen Jenin, er svært høyt. Massegraver er ikke hva vi forbinder med en demokratisk stat.