Terror og turisme

I løpet av ett døgn eksploderte bomber ved Sri Lankas internasjonale flyplass og i det spanske turistparadiset Torrevieja. Turister skal skremmes vekk, men bør de la seg skremme?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«TURISTENE BADER I SITT EGET BLOD,» sto det klint utover hele førstesida på den tyske avisa Bild-Zeitung en sommerdag i 1979. Den baskiske separatistorganisasjonen ETA hadde startet en bombekampanje for å skremme turister vekk fra spanske badestrender.

Som utsendt medarbeider fra Dagbladet så jeg ikke noe blodbad. En belgisk turist ble drept den sommeren, men det var fordi han hadde forsert en politisperring hvor det lå en inntil da udetonert bombe. ETA hadde som politikk at de enten sprengte bombene sine på stranda midt på natta eller at de ringte og advarte om bombesmellene på forhånd.

Den samme politikken forfekter ETA i dag. Nå er det jo ikke særlig pent å drive bombeterror uansett, men den baskiske separatistbevegelsen ser ingen hensikt i å drepe turister. De tar livet av spanske politikere og politifolk med kaldt blod og ønsker også å drepe den spanske økonomien. Derfor vil de ramme turistindustrien ved å skremme turistene vekk.

ETTER FLERE BOMBESOMRER på 80-tallet tok ETA en liten pause, men sommeren 1996 og 1997 sprengte organisasjonen flere bomber på Costa del Sol og på Costa Brava. Etter lengre tids våpenhvile med de spanske myndighetene, truet ETA i vår igjen med å sprenge bomber mot turistmål i Spania.

Folk var stort sett sindige da bombene smalt for 22 år siden, men avisoppslag som det i Bild-Zeitung bedret jo ikke akkurat besøksstatistikken for turister. Hvor bomben som ved et uhell drepte en kvinnelig baskisk ETA-separatist i Torrevieja tirsdag ettermiddag, egentlig var ment å eksplodere, er uklart. Men den ble oppbevart i et leilighetskompleks i turistparadiset, som ligger like sør for Alicante. Mange nordmenn, deriblant Carl I. Hagen, har feriehus i eller i nærheten av Torrevieja.

DE TAMILSKE selvmordsbomberne som sprengte i filler flere fly på flyplassen i Colombo i Sri Lanka natt til tirsdag, hadde også som mål å ramme turismen, i sin kamp mot de singalesiske myndighetene på øya. Selvmordsaksjonen natt til tirsdag drepte et tjuetall mennesker, men ingen turister. Men den aksjonen var så blodig og uoversiktlig at turisters liv lett kunne gått tapt. Uansett rammer en slik aksjon midt i hjertet av Sri Lanka landets turistindustri kraftig, langt hardere enn det ETA klarer å ramme Spania.

Terrortrusler mot turistområder er blitt mer og mer vanlig de siste åra, men statistisk sett er det likevel svært liten risiko for å bli blandet opp i noe. I mange år gjennomførte muslimske fundamentalister i Egypt terrorangrep mot turister og turistmål. Terroraksjonene ble slått stort opp i internasjonal presse, og turistene sviktet både pyramider og farao-levninger. Egyptiske myndigheter var fortvilet over situasjonen og syntes landet ble urimelig hardt straffet. For sannheten var at det på grunn av kriminalitet var farligere å bevege seg i en del vestlige storbyer enn i Kairo - uten at det kom fram i aviser eller på tv-skjermene verden over. Med massakrene på 78 turister ved Luxor-templet i 1997 kunne ikke egyptiske myndigheter lenger forsvare seg med lave dødstall på statistikken. Men denne udåden ble det siste store anslaget mot turister i landet.

STORT SETT oppnår ikke terrororganisasjoner særlig mye ved å smelle bomber i turistområder, og bra er det. Paris og London er byer som er blitt rammet av sporadisk bombeterror, men turistene lar seg ikke skremme. Og hvorfor skulle de det? Statistisk er det langt farligere å bevege seg i trafikken enn i nærheten av potensielle terrormål. Og som det går fram av en reportasje i dagens avis, blir stadig flere norske turister robbet under ferieoppholdet i utlandet. Det er flere lommetjuver enn terrorister.

MEN UNNTAK FINNES selvfølgelig. Den norske studenten Hans Christian Ostrø ble kidnappet av geriljagruppa Al-Faran i Kashmir sommeren 1995 og funnet drept kort tid etter. Likene av fem andre turister som også ble kidnappet av Al-Faran, ble funnet i desember samme år.