Terror på Hadeland

HADELAND/OSLO (Dagbladet): Rusfrie fester for barn ender i voldelige fyllekalas. 16-åringer banker politimenn og jager dem på flukt. Ungdoms hverdag er fylt av trusler, og enkelte våger ikke å gå ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Politiet får bank og jages på flukt
  • Rusfrie fester ender i voldelige fylleorgier
  • 16-åringer truer med skytevåpen

Politiet innrømmer at de er i ferd med å tape kampen mot ungdomsgjengen som herjer på Hadeland. Mørkhudede ungdommer er spesielt utsatt for gjengens herjinger.

- Jeg er fortvilet. Jeg forstår det ikke. Enkelte av ungdommene har ingen grenser. Det sier lensmann Erik Berge i Lunner på Hadeland etter nok ei helg med flere voldelige sammenstøt, der ungdommer på 15- 16 år blant annet truet ungdommer og politi med haglgevær og kniv.

Lørdagskvelden dukket fulle ungdommer opp på Solvang, der Østre Lunner Ungdomslag arrangerte rusfri fest. Seinere på kvelden reiste gjengen på en privatfest. Her skal gjengen ha stjålet gjenstander og laget kvalm og bråk. Enkelte av ungdommene skal tilhøre en gjeng som kaller seg HHG, Hadeland og Hønefoss Gangsters. På hjemmesida heter det «Vi er unge..... vi er voldelige...vi er HHG!!!».

Da ungdommene, som drakk alkohol åpenlyst, prøvde å presse seg inn på tilstelningen, ble politiet tilkalt. Bjørnar Engebretsen (34), som er ansvarlig for det rusfrie miljøet på Solvang, forteller:

- Ungdommene gikk til angrep på politiet. Det ble møljeslagsmål. Politiet fikk juling, de ble sparket og slått. Ungdommene ramponerte også politibilene. Våre vakter fikk også juling. Jeg kjenner mange av ungdommene fra før. Vanligvis kan vi snakke dem til fornuft. Denne gangen var det umulig, det tilta i hodene deres. De hadde ingen kontroll. Jeg har aldri vært så skuffet, sier Engebretsen til Dagbladet.

- Må aksjonere raskt

Lensmann Berge opplyser at politifolk ble påført skader i ansikt og på lemmer.

- De måtte rett og slett komme seg unna. Det var forferdelig. Vi kan ikke godta slike forhold, sier Berge, som har kontaktet politimesteren på Gjøvik etter helgas bataljer.

- Vi må slå ned på dette raskt. Mange ungdommer lever i konstant frykt.

Antallet anmeldelser for vold og trusler er stort. På eget initiativ følger vi også opp saker der ungdom ikke har våget å anmelde overgrep av frykt for represalier. Mange av ungdommene er bare 16- 17 år gamle. Det finnes ungdommer som ikke tør å gå ut, sier lensmann Berge. Han etterlyser nå et kraftig foreldreengasjement på Hadeland for å få utviklingen under kontroll. Sammen med kommunale etater, ungdomsklubber og frivillige organisasjoner som Natteravnene skal politiet nå etablere voldsforebyggende tiltak i ungdomsmiljøene.

Den fryktede gjengen har vokst seg stor og stygg det siste halvåret. Ungdommer sier til Dagbladet at den teller mellom 50 og 100 aktive medlemmer i alderen 15 til 18 år. Politiet har så langt registrert 30 personer.

Lokkes av nynazister

Dagbladet er kjent med at enkelte medlemmer i den fryktede nynazistbanden Boot Boys har tilknytning til Hadelands-kommunene Lunner, Jevnaker og Gran.

- Det er på det rene at nynazister har forsøkt å verve folk i gjengmiljøet på Hadeland, sier Berge til Dagbladet.

Flere ungdommer Dagbladet har snakket med, bekrefter at det gikk hardt for seg på Solvang lørdag. - En person truet purken med hagle. Flere hadde våpen med seg, sier et vitne som selv er medlem av Hadeland og Hønefoss Gangsters.

- Det er bråk hver helg. Gjengen på Hadeland ble dannet for noen måneder siden. Vi er mellom 50 og 100 stykker, men mange holder medlemskapet sitt hemmelig. Mange vil ikke innrømme overfor andre at gjengen eksisterer. Jeg tror de er redde for å bli anmeldt. Personen hevder overfor Dagbladet at Hadeland og Hønefoss Gangsters har tilgang på våpen.

Truer mørkhudede

- Truer dere andre ungdommer? - Gjengen truer alltid noen. De som er utlendinger og mørkhudede, blir truet. Vi er mot dem og ønsker dem vekk. Hvis vi ser noen av dem, går vi mot dem og banker ham eller henne.

- Har medlemmene våpen?

- Ja, det har de selvfølgelig. Dagbladet får opplyst at flere av dem har truet mørkhudede på livet: - De sier: «Pass deg, din nigger, viser du deg her igjen, så dreper vi deg!»

- Hvor alvorlig ment er truslene?

- Svært alvorlig. Flere har kontakt med andre nynazister. Selv er jeg ikke nynazist, men jeg er rasist. Gjengen truer også hvite hvis noen bråker med medlemmene.

Dagbladet snakket i går med to av personene som står på HHGs nettside. Begge hevder overfor Dagbladet at nettsiden bare er tull, og at det ikke eksisterer noen gjeng. De sier også at politiet selv begynte bråket utenfor Solvang lørdag kveld.

- Jeg skjønner ikke at politiet kom i det hele tatt. Ingenting hadde skjedd hvis ikke politiet hadde kommet, sier en av guttene.

NATTERAVNER: - Vi opprettet Natteravnene i Lunner etter oppfordring fra lensmannen,sier Tore Hermansen (foran), Guttorm Skovly, Wenche Holme og Elin Skovly.