Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Terror-planer var frustrasjon»

I det første avhøret med politiet avviste 29-åringen at han planla å sprenge ambassadene. Han kaller PSTs avlyttingsbevis som uttrykk for frustrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 20 dager isolert i varetekt ble den påståtte hovedmannen bak planene om å sprenge USAs og Israels ambassader i Oslo avhørt.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) hadde lånt inn en avhørsekspert fra Kripos, Sigbjørn Fevang,  for å få 29-åringen av pakistansk opprinnelse til å prate.

Dagbladet får bekreftet at det seks timer lange avhøret i hovedsak bare handlet om to temaer.

Fevang og PST gikk gjennom samtalen mellom 29-åringen og en 26 år gammel nordmann. En samtale terroristjegerne sikret seg ved å montere spionmikrofoner i hovedmannens Mercedes.

Nekter for terror

Etter hva Dagbladet erfarer skal Kripos-avhører Fevang ha gjennomgått hele utskriften fra samtalen i bilen. Punkt for punkt.

Ved å få 29-åringen til selv å analysere setning for setning, og ord for ord ville Fevang på vegne av sikkerhetspolitiet få den terrorsiktede mannens egen forklaring på den avlyttede samtalen.

29-åringen skal ha forklart samtalen om å kaste granater mot ambassaden med frustrasjon.

NEKTER TERROR: Den arresterte 29-åringen sier han var fortvilet over hvordan amerikanere og israelere behandler muslimer. Foto: NINA HANSEN
NEKTER TERROR: Den arresterte 29-åringen sier han var fortvilet over hvordan amerikanere og israelere behandler muslimer. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Han skal ha gjentatt over for politiet at han er sint, irritert, fortvilet og frustrert over hvordan amerikanerne og israelerne etter hans oppfatning behandler muslimer.

I flere timer ble samtalen PST avlyttet i bilen til 29-åringen drøftet. Etter hva Dagbladet erfarer skal 29-åringen ikke være i nærheten av å tilstå noen form for terrorisme eller terrorplaner.

Alt forklares med at frustrasjon.

Synagogen

29-åringen er også siktet for å ha skutt mot synagogen i Oslo natt til søndag 17. september.

Heller ikke vedrørende skytingen innrømmer 29-åringen noen form skyld. Han avviste på nytt i avhøret i går ta han har noe med skuddene å gjøre.

I en samtale med Dagbladet, bare noen minutter før bevæpnet politi arrestert 29-åringen tirsdag 19. september, karakteriserte han det som meningsløst og uforståelig at noen hadde skutt mot synagogen.

- Hvorfor skyte mot et hus til troende mennesker. Det er bare for dumt, sa 29-åringen.

Ikke nye bevis

Under det seks timer lange avhøret terpet politiet på de to forholdene _ synagoge-skytingen og avlyttingen fra bilen.

I følge Dagbladets kilder ble 29-åringen ikke konfrontert med nye bevis.

- Politadvokat Unni Fries har tidligere understreket overfor oss at det er dette de har av bevis, konstaterer advokat John Christian Elden som forsvarer 29-åringen.

Fullstendig isolert

29-åringen har nå sittet isolert siden 19. september. Han sitter på en sikkerhetscelle i Ringerike Fengsel og har ingen kontakt med andre innsatte.

I går var Eldens kollega, advokat Arild Holden med under det første avhøret siden fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag 22. september.

- Han er naturlig nok sliten etter å ha sittet isolert så lenge, sier advokat Holden.

Bekymret

Advokaten bekrefter overfor Dagbladet at 29-åringen er bekymret for de tre andre siktede i saken.

* Den 26 år gamle nordmannen: De to satt i bilen som ble avlyttet og førte samtalen PST mener er beviset som knytter de to til planene om å sprenge ambassadene.

* Hans 28 år gamle norsk-pakistanske venn. Politiet har blant annet ett opptak hvor 28-åringen uttaler at han vil skjære over halsen til den israelske ambassadøren.

* Den fjerde siktede er en 28-åring av tyrkisk opprinnelse. Politiet mener han var innblandet i skytingen mot synagogen.

- Vår klient er lei seg for at de tre vennene hans er dratt inn i saken. 29-åringen mener at de ikke har noe med saken å gjøre og at de er tatt fordi de er omgangsvenner av ham, sier advokat Arild Holden.

De er ventet nye avhør med 29-åringen.