Terror rammer ikke blindt

Det er på tide å spørre om hensikten helliger midlet, og om ikke prisen er altfor høy for å få flere afghanske jenter på skolebenken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter angrepet mot hotell Serena i Kabul hevdet utenriksminister Jonas Gahr Støre noe som også andre i hans posisjon har sagt, nemlig at «terroren rammer blindt». Men det gjør den ikke. Den er målrettet.

I Afghanistan er den rettet mot utlendinger som oppfattes som okkupanter. Det går klart fram hver gang de ansvarlige for motstanden mot «okkupasjonen» kommer til orde. Når Støre på denne bakgrunn kan si at anslaget mot Serena og Carsten Thomassens død må få som konsekvens at den utenlandske krigføringen mot afghanere skal fortsette og at den «utenlandske tilstedeværelsen» heller må trappes opp enn å svekkes, må det bety at han med åpne øyne risikerer flere norske og afghanske sivile og militære tap.

Det er uklokt å ignorere informasjon fra motstanderen om hvem som er utpekt som fiender i motstandskampen, eller å hevde at alle kan rammes. Det er ulogisk å øke den utenlandske krigsinnsatsen i Afghanistan dersom målsettingen er å spare sivile liv og oppnå fred.

Krigen i Afghanistan rammer først og fremst sivile afghanere. Den sorgen vi i Norge kjenner når vi blir fortalt i detalj om nordmenn som blir drept, opplever afghanske familier nærmest daglig. Et afghansk liv er selvsagt like mye verd som er norsk liv, og vi burde i større grad ta inn over oss de lidelsene den afghanske befolkningen utsettes for som følge av krigføringen. Mange av dem har ikke engang hørt om bin Laden, og er like uskyldige for krigen som Carsten Thomassen var.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer