Terror-ran

OSLO/BÆRUM/KOLBOTN (Dagbladet): Ni ganger slo ranerne til i helga. I går ble vanlige folk på søndagtur i en av Norges travleste handlegater truet med maskinpistoler da maskerte ranere slo til mot vektere i Sparebanken NOR i Bogstadveien i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire uker varetekt etter bankran

Ranshelga

Ranerne peilet inn

Sjokkranet er nok et bevis på at ranerne blir frekkere og farligere.

I helga ble det blant annet foretatt ran på kjøpesenteret på Bryn, i handlegata Bogstadveien og på Aker Brygge. Alle steder der store folkemengder tidligere har kunnet ferdes trygt. I to av helgas ranstilfeller har vanlige forbipasserende blitt truet med maskinpistoler.

Politiet frykter nå en ny ranseksplosjon, slik Oslo opplevde i november og desember i fjor. I helga fikk politifolkene en forsmak på hva som kan være i vente. Gårsdagen alene ga fem ran i Oslo-området.

Operasjonsleder Jan Wessel ved Oslo politidistrikt har ledet de væpnede politioperasjonene under to av de brutale ranene i helga. Han advarer folk mot en ny type ranere. De er mer aggressive og tar i bruk terroristmetoder.

- Den første som meldte ranet på Bryn, var så redd at hun hadde gjemt seg i bilen. I dag ble det ranet i den tett befolkede Bogstadveien. Det er tydelig at ranerne har blitt tøffere, litt mer aggressive og ikke lenger er redde for folk i det hele tatt, sier Wessel.

Han frykter at noe skal gå fryktelig galt under et slik terrorran, og at skudd skal bli løsnet.

- Vi vet ikke hva som kan skje dersom noen forsøker å spille helt under et slikt ran, sier han.

Majorstua 13.55

Klokken 13.55 raser en sølv metallic Audi stasjonsvogn opp foran Sparebanken NOr i Bogstadveien på Majorstua i Oslo. Mellom kafeene og butikkene i den travle handlegata, går folk på søndagstur og kikker i butikkvinduene.

To menn hopper ut. I hendene holder de automatpistoler. På engelsk truer de folk til å holde seg unna. Søndagsidyllen er brutt.

Ranerne er kledd likt, i oransje regndresser og finlandshetter. De styrter ut av bilen med en stor trepalle mellom seg. Ranerne smeller pallen gjentatte ganger i glassdøra, knuser resten av glasset med en jernstang og går inn.

- De kom ut fra banken igjen bare sekunder seinere. Da hadde de en pose i hånden. En mann satt i bilen og ruset den mens de to ranerne var inne, sier de sjokkerte vitnene Pål Kvam, Katrine Johansen og Knut Andresen. De slo alarm til politiet før ranerne var ute av banken.

Bærum 14.30

Jakten på ranerne fortsatte vestover til Bærum. Her ble den ene av dem observert da han parkerte fluktbilen ved en parkeringsplass på Jar. Han la ut på en desperat jakt på småveiene. I Fagertunveien forsøkte han å stjele en bil, men ble overrasket av eieren, som forsøkte å stoppe ham. Det hele endte med at raneren rømte til fots, etter å ha bitt bileieren kraftig i hånden.

- Det var nok et kraftig bitt, for det var mye blod, sier vaktleder Tore Haugen ved Asker og Bærum politidistrikt.

Den 29-årige raneren stoppet deretter en bil på Nadderudveien og forsøkte å stikke av med bilen, men sjåføren satte seg til motverge. Politiet ankom kjapt under basketaket, og pågrep raneren på veien. Den pågrepne var overhodet ikke samarbeidsvillig, og fortsatte å kjempe mot de bevæpnede politifolkene, noe som ikke nyttet.

De to andre ranerne ble begge pågrepet ved 22.00-tida i en boligblokk på Ullern i Oslo. Politifolk med skjold, rambukk, hjelmer og maskinpistoler brøt seg i går inn i leiligheten i fjerde etasje og brakte de to ransmistenkte mennene i 20-åra ut iført håndjern. Kriminalvakten opplyser at våpen og ransutbytte ikke var funnet i går kveld.

Politiet ville i går ikke kommentere om de ser ranet i sammenheng med de mange andre pengetransportranene de siste to åra. Likevel har dette ranet flere likhetstrekk med andre pengetransportran. Ranerne er tungt bevæpnet, godt organiserte og likt kledd.

Kolbotn 07.50

Politiet i Follo lette i går ettermiddag med hunder etter mennene som søndag morgen brøt seg inn hos et legemiddelfirma på Kolbotn, smadret en politibil og truet med å skyte politifolk.

- Politifolk rykket ut ved 07-tida søndag morgen, da innbruddsalarmen gikk hos et legemiddelfirma i Kodak-bygget nær Kolbotn. Mens de to politifolkene sitter i patruljebilen, kommer en stor Scania-lastebil brølende ut fra bygningen, kjører rett i politibilen, og totalskader den. De to politifolkene er mørbanket, men ellers uskadde, opplyste vaktleder ved Follo politidistrikt til Dagbladet.

Lastebilen, som skurkene brukte for å bane seg vei gjennom veggen i bygningen, ble parkert i Kolbotn, og politifolk fant den mens sjåføren var i ferd med å flytte seg over i en personbil. Raneren truet da de to politifolkene med å skyte dem. I går kveld var jakten på ranerne avblåst.

Ellingsrud 17.25

To maskerte ungdommer stormer inn på Video Nova-kiosken. Med hagle truer de til seg 1330 kroner og noen sigaretter fra den kioskansatte.

- De truet meg. Først trodde jeg det var en spøk. Men så dyttet de, og en av dem slo meg i ansiktet med knyttneven, sa den tydelig rystede kioskansatte til Dagbladet rett etter ranet.

- Jeg var på vei inn for å levere video, da jeg så den ene av ranerne låse døra til kiosken. Jeg kunne se den andre siktet på den ansatte med hagla. Begge hadde hettegensere med hetta tilsnørt rundt ansiktet, forteller vitnet Trond Erlandsen. Han løp direkte hjem og ringte til politiet.

Aker Brygge 17.42

To menn med asiatisk utseende raner lommebok og mobiltelefon fra en gående på Aker Brygge. Klokka 21.30 blir en kvinne fraranet mobiltelefonen sin på Grønlands Torg. - Vi tror vi har et berettiget håp om at det ikke vil bli den samme ransøkningen i årets to siste måneder, som det var i fjor. Det ville være vanvittig om vi skulle få en ny økning, så mange ran som det har vært i Oslo i år, sier politiavdelingssjef Gunnar Larsen ved ran-, volds- og sedelighetsavsnittet ved Oslo politidistrikt.

- Jeg frykter ikke en ransøkning i november og desember, men jeg er ikke overrasket over at det kommer noe mer i denne perioden. Erfaringsmessig vet vi at dette er ransbelastede måneder, sier politiavdelingssjef Tore Røkke ved Oslo-politiets ransavsnitt.

Antallet tyngre ran fra post, bank og pengetransport har økt fra i fjor. Vi prøver å være forberedt på en økning i november og desember, og innskjerper nå årvåkenheten til de aktuelle miljøene der ranerne kan komme fra, sier Røkke.

- Vi har ingen klare svar på hvorfor årsavslutningen ofte er en ransbelastet periode, eller hvorfor antallet ran har økt de siste årene. Men når noen lykkes med ran, har dette en smitteeffekt, sier Gunnar Larsen.

KARIHAUGEN: Trond Erlandsen skulle levere en video da han så en person peke på ekspeditøren med hagle.
BOGSTADVEIEN: Ved å slå denne europallen gjennom glassdøra tok de to ranerne seg inn i Sparebanken NOR i Bogstadveien på Majorstua.
OPPEGÅRD: En lastebil kjører inn i et legemiddelfirma, smadrer en politibil og ranerne stikker av med medisiner.