NY SMELL : Kampen mellom de militære og islamistene i Egypt hardner til. (Xinhua/Pan Chaoyue) (Photo by Xinhua/Sipa USA) Scanpix
NY SMELL : Kampen mellom de militære og islamistene i Egypt hardner til. (Xinhua/Pan Chaoyue) (Photo by Xinhua/Sipa USA) ScanpixVis mer

Terror ryster Egypt

Skjebnekamp mellom de militære og islamistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny bombe som gikk av i Kairo i natt forteller om en intens kamp mellom Egypts nye militære og politiske leder Abdel Fattah el-Sisi, og landets islamister.

De har tatt opp kampen mot de militære etter at deres president Muhammed Mursi ble kastet i et militært kupp for to år siden.

Mursi, en av lederne av det nå forbudte muslimske brorskapet, er en av mange hundre islamistiske ledere som er dømt til døden.

Angrep sikkerhetsorganene Nattas angrep skjedde foran et bygg der en av Egypts sikkerhetsorganer holder til. Seks offiserer skal være skadet, men ingen drept, sier det egyptiske innenriksdepartementet.

Det var en bilbombe som eksploderte etter at en mann parkerte en bil utenfor bygget, forlot den, og satt seg bak på en motorsykkel som hadde kjørt etter attentatbilen.

Terrorangrepet er et av flere i det siste. Egypts statsadvokat ble drept i et angrep 29. juni, et angrep som ryster det egyptiske establishmentet.

Det er flere terrorangrep i uka i en intens kamp som handler om å demonstrere styrke. Mange er i Sinai, der den egyptiske hæren slåss for å beholde kontroll.

Den viktigste av gruppene er Sinai-provinsens gruppe, som har sverget troskap til Den islamske staten, som kontrollerer store deler av Irak og Syria, og har innført et terrorregime.

Terrorlover Nattas terror kommer også etter at el-Sisi i helga innførte nye lover for terrorbekjempelse, som Dagbladet skrev om mandag. Lovene går også ut over borgerrettighetsorganisasjoner og pressen, som ikke lenger får rapportere fritt fra krigen mot terror.

Egypt er i virkeligheten delt i tre politiske fronter. Den ene er de militære, som har ledet Egypt siden Gamal Abdel Nasser gjennomførte sitt militærkupp i 1956. Islamisten Mursi var Egypts første demokratisk valgte president i 2012, og representerer det islamistiske brorskapet, som er den andre politiske fronten i Egypt, med dype røtter i det egyptiske samfunnet.

Kraften i middelklassen? Mursi ble kastet et år etter store demonstrasjoner i Kairo og andre egyptiske byer. Det var den egyptiske urbane middelklassen som både var kraften i Den arabiske våren i Egypt, der den mangeårige presidenten Hosni Mubarak ble kastet, og som førte til at Mursi ble president.

Men et år etterpå hadde den urbane middelklassen snudd, og støttet de militære i kuppet mot Mursi, som hadde begynt å innføre islamistiske lover. Den urbane middelklassen er den tredje fronten i egyptisk politikk.

General og president el-Sisi har satt i gang en sikkerhetskampanje for å knuse de islamistiske kreftene i Egypt, som har gått under jorda. Det er den kampen som nå utspiller seg i det største arabiske landet med nesten 90 millioner innbyggere.