BOLIGEN: Dette er blokka øst i Oslo der den terrorsiktede 18-åringen bodd den siste tida før han ble pågrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BOLIGEN: Dette er blokka øst i Oslo der den terrorsiktede 18-åringen bodd den siste tida før han ble pågrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Terror-siktet 18-åring varetektsfengslet i fire nye uker

Møtte ikke i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den terrorsiktede 18-åringen som er blitt filmet av dokumentarfilmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, ble i går varetektsfengslet i fire nye uker.

- Retten fremhever særlig at saken er alvorlig og omfattende med mange impliserte. Politiet har opplyst at det gjenstår en rekke vitneavhør i saken, og det foreligger etter rettens oppfatning fortsatt fare for at siktede vil kontakte andre i saken for å samordne og/eller påvirke forklaringer. Det er viktig at politiet kan etterforske saken i fred en periode uten å frykte at siktede får kontakt med andre impliserte, heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

18-åringen møtte ikke i retten, og den ble gjennomført som såkalt kontorforretning.

Forsvarer ba om løslatelse Advokar John Christian Elden er 18-åringens forsvarer. Elden mener ikke er skjellig grunn til mistanke mot 18-åringen.

Mannen fra Oslo ble pågrepet i juni på flyplassen i Göteborg. Han ble stoppet av svensk sikkerhetspoliti i det han var i ferd med å gå om bord på et fly til Rhodos. PST mener mannen skulle slutte seg til IS i Syria.

Det kom voldsomme reaksjoner da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i juni aksjonerte mot filmskaper Rolfsen, og beslagla materiale han hadde tatt opp til en dokumentar om islamistgruppa Profetens Ummah. Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har gitt PST rett til å se det upubliserte materialet, men saken er anket til Høyesterett.

Ifølge Dagbladets kilder viser 18-åringen fram stridsutstyr i materialet som nå er beslaglagt av PST. Forsvarer John Christian Elden har tidligere avdramatisert innholdet i filmen PST vil ha tak i.

- Å kalle det stridsutstyr er det samme som å kalle lynlåsposer for narkotikautstyr, har Elden sagt til Dagbladet.

- Jeg vet at han er avbildet i sportsutstyr fra XXL, som PST tok i beslag i Oslo etter at vår klient var arrestert i Gøteborg.

Nekter straffskyld 18-åringen nekter straffskyld. Han har forklart at var på vei til Syria for å hjelpe befolkningen i Syria. Han har i sin forklaring for retten presisert at det bare ville dreid seg om humanitært arbeid.

- Det er det samme han fortalte meg. Han ville ned og bygge skoler, og passe på barn som har mistet foreldrene sine i krigen, har en kamerat av ham fortalt Dagbladet.

Forsvarer Elden, sier hans klient valgte å sende et skriftlig innlegg hvor han begjærte seg løslatt i stedet for lang transport fra fengselet han sitter varetektsfengslet i, og for å unngå opphold på glattcelle.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram