TERRORMISTENKT: En 56 år gammel nordmann mistenkes av franske myndigheter for å sta bak et terrorangrep i Paris i 1982. Foto: Tomm W. Christiansen
TERRORMISTENKT: En 56 år gammel nordmann mistenkes av franske myndigheter for å sta bak et terrorangrep i Paris i 1982. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

Terror-siktet nordmann: Slipper unna - fordi han er norsk statsborger og drapene er foreldet

56-åringen som er etterlyst for terrordrapene i Paris, slipper unna. Han ble i 1997 norsk statsborger, og saken er etter norsk lov er foreldet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 56 år gamle palestineren som er bosatt i Skien, og etterlyst av franske myndigheter for terrordrapene i Paris i 1982, slipper straffeforfølgelse. Etter norsk lov er terrordrapene foreldet, og Norge utleverer ikke norske statsborgere til andre land.

- Frihavn?
Mannen som franske myndigheter nå mener de kan bevise var med på det blodige terrorattentatet mot den jødiske restauranten i Paris i 1982 — hvor seks personer ble drept og over 20 skadet — kan trolig nyte friheten i Norge. Til tross for at franske myndigheter skal ha sikre bevis som knytter 56-åringen til terrorisme.

Problemet for norske myndigheter — som ikke er interessert i at Norge skal bli en internasjonal frihavn for terrorister at 56-åringen har vært norsk statsborger i snart 18 år, og det skal mye til før Norge utleverer egne statsborgere til en annen nasjon.  Forbrytelsen er også foreldet i Norge, noe som gjør det juridisk umulig å utlevere 56-åringen til Frankrike.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke å kommentere selve saken.

— På generelt grunnlag kan jeg bekrefte at Norge ikke utleverer egne borger til en annen nasjon. I fjor ble foreldelsesfristen for drapssaker endret. Men den nye loven har ikke tilbakevirkende kraft, sier Hugubakken.

Norsk statsborger 56-åringen kom til Norge i 1991, og fikk norsk statsborgerskap i 1997. Franske myndigheter og terroristdommer Marc Trevidic  og hans spesialetterforskere, skal ha bevis som viser at 56-åringen tilhørte terrorgruppa til den fryktede palestinske terroristen Abu Nidal.

I august 1982 slo gruppa til mot den jødiske restauranten Goldenberg i det jødiske kvarteret i Paris. Terroristene kastet først en granat, og deretter åpent ild med automatvåpen. Seks personer ble drept.

Etter nær 20 med etterforskning fikk terrorjegerne et gjennombrudd i etterforskningen i 2011. Da klarte franske myndigheter å knytte den fryktede terroristen Abu Nidal — som selv ble drept i Bagdad i 2002 — til terrorhandlingene.

Etterlyst De franske etterforskerne har identifisert tre personer som skal ha vært med på selve terrorattentatet. To av mennene skal i dag oppholde seg enten på Vestbredden eller i Jordan. Tredjemann, skal være identisk med den 56 år gamle mannen som bor i Skien.

Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter for flere måneder siden ble varslet av franske myndigheter om at en fryktet terrorist gjemte seg i Norge. Og franske myndigheter ville ha mannen utlevert.

Overfor Dagbladet hevdet 56-åringen i går at han aldri har drept noen. Hans norske kone sa i et telefonintervju med Dagbladet at mannen aldri har vært i Paris og at han var uskyldig

SEKS DREPT: Denne kafeen i Marais-distriktet i Paris ble angrepet i 1982. Foto: Wikimedia Commons
SEKS DREPT: Denne kafeen i Marais-distriktet i Paris ble angrepet i 1982. Foto: Wikimedia Commons Vis mer