Terror-siktet nordmann: Slipper unna - fordi han er norsk statsborger og drapene er foreldet

56-åringen som er etterlyst for terrordrapene i Paris, slipper unna. Han ble i 1997 norsk statsborger, og saken er etter norsk lov er foreldet.

TERRORMISTENKT: En 56 år gammel nordmann mistenkes av franske myndigheter for å sta bak et terrorangrep i Paris i 1982. Foto: Tomm W. Christiansen
TERRORMISTENKT: En 56 år gammel nordmann mistenkes av franske myndigheter for å sta bak et terrorangrep i Paris i 1982. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 56 år gamle palestineren som er bosatt i Skien, og etterlyst av franske myndigheter for terrordrapene i Paris i 1982, slipper straffeforfølgelse. Etter norsk lov er terrordrapene foreldet, og Norge utleverer ikke norske statsborgere til andre land.

- Frihavn?
Mannen som franske myndigheter nå mener de kan bevise var med på det blodige terrorattentatet mot den jødiske restauranten i Paris i 1982 — hvor seks personer ble drept og over 20 skadet — kan trolig nyte friheten i Norge. Til tross for at franske myndigheter skal ha sikre bevis som knytter 56-åringen til terrorisme.

Problemet for norske myndigheter — som ikke er interessert i at Norge skal bli en internasjonal frihavn for terrorister at 56-åringen har vært norsk statsborger i snart 18 år, og det skal mye til før Norge utleverer egne statsborgere til en annen nasjon.  Forbrytelsen er også foreldet i Norge, noe som gjør det juridisk umulig å utlevere 56-åringen til Frankrike.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste ønsker ikke å kommentere selve saken.

— På generelt grunnlag kan jeg bekrefte at Norge ikke utleverer egne borger til en annen nasjon. I fjor ble foreldelsesfristen for drapssaker endret. Men den nye loven har ikke tilbakevirkende kraft, sier Hugubakken.

Norsk statsborger 56-åringen kom til Norge i 1991, og fikk norsk statsborgerskap i 1997. Franske myndigheter og terroristdommer Marc Trevidic  og hans spesialetterforskere, skal ha bevis som viser at 56-åringen tilhørte terrorgruppa til den fryktede palestinske terroristen Abu Nidal.

I august 1982 slo gruppa til mot den jødiske restauranten Goldenberg i det jødiske kvarteret i Paris. Terroristene kastet først en granat, og deretter åpent ild med automatvåpen. Seks personer ble drept.

Etter nær 20 med etterforskning fikk terrorjegerne et gjennombrudd i etterforskningen i 2011. Da klarte franske myndigheter å knytte den fryktede terroristen Abu Nidal — som selv ble drept i Bagdad i 2002 — til terrorhandlingene.

Etterlyst De franske etterforskerne har identifisert tre personer som skal ha vært med på selve terrorattentatet. To av mennene skal i dag oppholde seg enten på Vestbredden eller i Jordan. Tredjemann, skal være identisk med den 56 år gamle mannen som bor i Skien.

Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter for flere måneder siden ble varslet av franske myndigheter om at en fryktet terrorist gjemte seg i Norge. Og franske myndigheter ville ha mannen utlevert.

Overfor Dagbladet hevdet 56-åringen i går at han aldri har drept noen. Hans norske kone sa i et telefonintervju med Dagbladet at mannen aldri har vært i Paris og at han var uskyldig

SEKS DREPT: Denne kafeen i Marais-distriktet i Paris ble angrepet i 1982. Foto: Wikimedia Commons
SEKS DREPT: Denne kafeen i Marais-distriktet i Paris ble angrepet i 1982. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer