Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror, trusler og krim

Patricia Cornwell (41) fikk over 160 millioner kroner for å skrive tre nye kriminalromaner, og hører dermed til blant verdens best betalte forfattere. Men selv lever den amerikanske forfatteren like dramatisk som bøkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun viser seg aldri offentlig uten livvakt, har et lite arsenal av håndvåpen og bor i et strengt bevoktet hus i Richmond i Virginia. Hun er blitt voldtatt og truet på livet. Hun har vært anorektiker og bulimiker, fikk diagnosen manisk depressiv og holdt på å miste livet da hun fyllekjørte. Men på samme tid er Patricia Cornwell en av verdens mest populære krimforfattere.

Lesbisk forhold

Den mest bisarre hendelsen i Cornwells liv fant sted i fjor sommer. Hun hadde hatt et kort forhold til Marguerite Bennett, en FBI-agent som var gift med FBI-agenten Eugene Bennett. Han kidnappet sin kone, holdt henne som gissel i en kirke og truet med å drepe henne. Samtidig ville han ha et oppgjør med Cornwell, og politiet gjennomsøkte huset hennes etter en mulig bombe. I februar i år ble Eugene Bennett dømt til 23 års fengsel for mordforsøk.

Patricia Cornwell er heldigvis mer kjent for Kay Scarpetta-bøkene sine enn for at folk prøver å ta livet av henne. Til nå har hun skrevet åtte bøker om rettsmedisineren, og den siste, «Ukjent offer» (eller «Unnatural Exposure»), kom nettopp ut på norsk. Tidligere i år ga Cornwell også ut sin første roman uten Scarpetta, «Hornet's Nest».

Billy Graham

Patricia Cornwells første bok var ingen kriminal, det var ikke engang en roman. «A Time for Remembering» var biografien om Ruth Graham, kona til den legendariske predikanten Billy. Det er også dramatikk knyttet til Patricia Cornwell og ekteparet Graham.

Da Patricia var fem år gammel, satte hennes advokatfar Sam Daniels barn på sekretæren og stakk sin vei. Mamma Marilyn, som også hadde vært sekretær for far, ble mer og mer deprimert etter skilsmissen, og da Patricia var ni prøvde moren å gi vekk henne og de to brødrene til Billy og Ruth Graham.

De ble ikke boende der, men da moren var innlagt flyttet de til et misjonærektepar. Men Ruth Graham oppmuntret Patricia til å skrive.

24 år gammel giftet Patricia Daniels seg med Charles Cornwell, en 41 år gammel engelskprofessor og teolog som hadde undervist henne på college. De ble skilt ti år seinere, da Charles tok jobb som pastor i en kirke i Texas. Patricia satt igjen blakk, med fire refuserte bokmanuskripter som trøst.

Refusert

I mellomtida hadde hun prøvd seg som journalist, men da hun endte opp som dataanalytiker ved rettsmedisinsk institutt i Richmond fikk hun ideen til sin heltinne Kay Scarpetta.

Scarpetta var også hovedpersonen i et av de refuserte manuskriptene, og sju forlag refuserte manuset til «Post mortem» («Blodig bevis»). Det åttende forlaget, Scribner, kjøpte boka, og fikk en salgssuksess og en roman som vant en rekke priser. Boka kom ut i 1990.

Den var en fiktiv beskrivelse av en serie mord som ble begått i Richmond. Den virkelige morderen ble seinere henrettet. Men ett år seinere brukte en annen morder «Post mortem» som instruksjonsbok da han drepte en kvinne.

Etter hvert som Patricia Cornwell ble lest og berømt, ble hun utsatt for trusler og innbrudd. Det var da hun begynte å kjøpe håndvåpen og engasjerte politifolk som livvakter.

I dag hører Patricia Cornwell til den høyt betalte eliten blant amerikanske forfattere.

Forlaget Putnam tilbød henne 24 millioner dollar for tre romaner, bøker som nå er kommet ut. Ifølge Putnam har hun fire nye under arbeid. Hun har også startet sitt eget filmselskap, for å få full kontroll over en eventuell Kay Scarpetta-film. Og da drømmer Patricia Cornwell om at Jodie Foster skal spille hovedrollen.