Terror-trusler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ayman al-Zawahiri, som angivelig er al-Qaidas nestkommanderende, sier i et videoopptak at det vil komme flere angrep mot vestlige land som har styrker i Afghanistan og i Irak. Elver av blod i hans land skal føre til utbrudd av vulkaner av vrede i vestlige land, sier han. Den 30-årige Mohammad Sidique Kahn sier i et annet opptak, på engelsk med aksent fra nord i øyriket, at han er en soldat som hevner vestlige demokratiers gassing, fengsling og tortur av muslimer. Kahn tok med seg seks andre i døden da han sprengte seg i T-banen i London 7. juli i år. I alt 56 mennesker ble drept i det samordnede terrorangrepet som nå ser ut til å være knyttet til al-Qaida.

Lederen for utenrikskomiteen i Stortinget, Thorbjørn Jagland, sier at Norge må regne med å være et aktuelt terrormål på grunn av den militære innsatsen i Afghanistan og i Irak. Statssekretær Vidar Helgesen sier at det ikke er aktuelt å bøye av for trusler. Det er vi enige i. Et stort politisk flertall avviser å oppfylle krav fra terrorister som angriper og dreper uskyldige sivile. Det er meningsløst å forhandle med noen som holder en pistol rettet mot panna til den andre parten.

Men det er dumt og livsfarlig å avvise at den folkerettsstridige invasjonen av Irak og den israelske okkupasjonen, koloniseringen og annekteringen av palestinske områder er konfliktskapende. Statsminister Tony Blair gikk nylig steinhardt ut og avviste at terrorhandlinger kan forsvares med henvisninger til disse konfliktene. Det er vi også enige i. Drap på uskyldige, ikkestridende mennesker kan overhodet ikke forsvares.

Statsminister Tony Blair har, i likhet med president George Bush i USA, ført sitt folk bak lyset, underslått og vridd informasjon for å begrunne invasjonen av Irak. Blairs troverdighet er følgelig alvorlig svekket når han tar avstand fra andre som misbruker informasjon. Det er synd. Vi trenger mer enn noe annet å kunne skille klart mellom våre demokratisk valgte ledere og morderiske terrorister, både i ord og i handling.