Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroradvarsel spredte frykt i USA

Sikkerhetstiltakene ble kraftig skjerpet over store deler av USA tirsdag, etter at FBI advarte om et mulig terrorangrep i løpet av dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men da mørket senket seg over Washington, New York og andre storbyer tirsdag kveld, kunne amerikanerne på nytt puste lettet ut.

Det var angivelig opplysninger som amerikanske myndigheter hadde kommet over i Afghanistan, og under avhør av fangene på Guantanamo-basen, som ga det føderale politi påskudd til å skjerpe sikkerheten.

Mens amerikanerne flest venter på at noe skal skje, og håper at det ikke skjer noe, anklager enkelte myndighetene for å gi næring til hysteri og unødig engstelse med sine lite presise advarsler.

FBI sendte tirsdag ut bilder av 17 terrormistenkte, blant dem Fawaz Yahya al-Rabeei og 13 andre fra Jemen, men det er ikke kjent at noen av dem noensinne har vært i USA.

Nye trusler?

Amerikanske TV-stasjoner var tirsdag svært opptatt av «den nye trusselen mot USA». Alle former for spøk som går på terror og sikkerhet, blir slått hardt ned på.

Det gjelder i særlig grad New York, der det skapte stor oppstandelse da en mann tirsdag gikk inn på den største bussterminalen under morgenrushet og sa at han hadde en bombe i veska.

Sikkerhetsvaktene fant bare en mobiltelefon som var koblet til et batteri, men ingen eksplosiver. Mannen, som er identifisert som Eduard Popkawski (56), ble selvsagt arrestert på stedet.

Myndighetene i New York mener det er vanskelig å skjerpe beredskapen særlig særlig mer i verdensbyen, som var åsted for det brutale terrorangrepet 11. september i fjor. Men folk blir fort skremt.

Vag Ashcroft

Justisminister John Ashcroft var tirsdag i San Antonio i Texas, for å drøfte anti-terrortiltak med representanter for en spesiell beredskapsgruppe, og innrømmet i den forbindelse at FBIs advarsel verken var særlig spesifikk eller anga noe sted for et mulig terroranslag.

Ashcroft har tidligere måttet tåle kritikk for å ha vært for vag i sine advarsler om nye terroraksjoner.

Men Ashcroft understreker at han ønsker at amerikanerne hele tiden skal være forberedt på det verste, selv om det er vanskelig.

Både amerikanerne og myndighetene i de fleste land er opptatt av sikkerhetstiltakene rundt De olympiske leker i Salt Lake City. Men så langt er det ikke kommet signaler om at lekene skal være truet av terrorister.

Flere ganger siden 11. september i fjor har FBI gått ut med advarsler om at nye terroraksjoner var nær forestående. Bortsett fra i begynnelsen av november, da kommunikasjoner på USAs vestkyst var nevnt, har det ikke vært særlig klare antydninger om hvor aksjonene ville inntre.

(NTB-Ole Ludvig Nymoen)

Hele Norges coronakart