Terroraksjoner mot Israel

Rett før våpenhvilen skulle tre i kraft i ettermiddag rystet en kraftig eksplosjon Jerusalem. Samtidig ble en israelsk soldatpost i Hebron mål for en bombeaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de drepte i ettermiddagens bilbombeattentat i Jerusalem var datteren til Yitzhak Levy.

Levy er leder for høyrepartiet Det nasjonale religiøse partiet (NRP), og var boligminister fram til han trakk seg i protest mot toppmøtet i Canp David i juli.

Gjennomfører våpenhvilen

Israelerne regner ikke våpenhvilen som død til tross for bilbomben i Jerusalem som tok livet av to mennesker. En talsmann for statsminister Ehud Barak sa det var uklart når Barak ville kunngjøre avtalen, som var planlagt offentliggjort av ham og Yasser Arafat klokka 13 i dag. Avtalen skulle få slutt på 36 dager med kamper som har tatt livet av 160 mennesker på begge sider.

Kunngjøringen ble først utsatt i tre timer, angivelige av praktiske årsaker. Bilbomben gikk av like etter klokka 14.

Bilbombe

Eksplosjonen i Jerusalem skjedde i Yehuda-markedet i ettermiddag.

To mennesker ble drept, og ti skadd i eksplosjonen i Jerusalem. De fleste fikk bare lettere skader i attentatet.

Det dreier seg mest sannsynlig om en bilbombe.

Biljakt

Ifølge en israelsk soldat forfulgte en politibil en hvit personbil rett før eksplosjonen. Bilen svingte inn mot markedsplassen og kort tid etter gikk bomben av.

Ifølge politiet var begge de drepte israelere. De to skal ikke ha vært inne i bilen da bomben gikk av. Politiet utelukker ikke at attentatmennene kan ha unnsluppet.

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for ekplosjonen, men Jihad og Hamas har tidligere sagt at de vil gjennomføre nye terroraksjoner i Israel. En talsmann for den israelske hæren forklarer at hæren hadde fått detaljert forvarsel om angrepene. Sikkerhetsstyrkene har vært i høyeste beredskap.

Det var mange mennesker på markedet da bomben gikk av. Eksplosjonen skjedde på samme marked hvor 15 personer ble drept i et bombeattentat i 1997.

Nærmest samtidig med at bilbomben i Jerusalem gikk av ble en soldatpost i Hebron rammet av to bombeeksplosjoner. Ingen skal være drept i dette angrepet.

BOMBE: Minst to ble drept, og ti skadd da en mulig bilbombe eksploderte i Jerusalem i ettermiddag.