Terroralarm i New York

Myndighetene advarer mot et mulig terrorangrep på flere finansinstitusjoner i New York, Washington og Newark i New Jersey. Ansatte på Wall Street vet ikke om de tør møte på jobb i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter oppgraderte søndag trusselnivået til 'oransje' - nest høyeste beredskapsnivå. Etterretningen skal sitte på ny, spesifikk og svært detaljert informasjon om at noe er i gjære.

Terrormålene

Informasjonen består ifølge nyhetsbyrået Associated Press av fotografier, tegninger og dokumenter, og peker ut bestemte bygninger. Informasjonen knyttes til terroristnettverket al-Qaida. Informasjonen skal være 'uutholdelig detaljert' omstendelig, og minner sterkt om al-Qaidas verk.

Den amerikanske regjeringen går nå ut med en liste over potensielle terrormål:

 • The Citigroup Center-bygningen og Børsen i New York
 • Det internasjonale pengefondet og verdenbankbygninger i Washington
 • Prudential Financial Inc.'s hovedkvarter i New Jersey

  Informasjonen skal ha kommet myndighetene i hende for åtte dager siden, fjorten dager etter arrestasjonen av den pakistanske dataingeniøren Muhammad Naeem Noor Khan (25). Han skal ha brukt og styrt en av al-Qaidas kommunikasjonssystemer. Da pakistanske og amerikanske styrker gjennomsøkte en al-Qaida-celle i Pakistan for fjorten dager siden, fant de dokumenter med detaljerte opplysninger om finansinstitusjonene - som viste at spesifikke bygninger er under overvåkning.

  Nedtegnelsene skal være gjort både før og etter terrorangrepene 11. september 2001.

  Ansatte i Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet i Washington, Prudential Financial i New Jersey, Citigroup-bygningen og børsen i New York, oppfordres til å gå på jobb som vanlig. Ansatte i Citigroup har imidlertid mottatt mail om at de vil komme til å se strengere sikkerhet i alle firmaets bygg fremover. Citigroup Center-bygningen er, med sine 59 etasjer, blant bygningene som strekker seg lengst mot Manhattans himmel.

  Det er første gang fargekodene, som beskriver nivået på terrortrusselen, er brukt mot spesifikke mål.

  - Aldri sett en så detaljert plan


  Tom Ridge, minister for intern sikkerhet, hevet i går trusselnivået fra 'gult' til 'oransje' på de aktuelle bygningene. På en pressekonferanse søndag, sa han at et terrorangrep sannsynligvis vil komme i form av en bilbombe, eller eksplosiver gjemt ombord i en lastebil.

  Kartla sikkerheten


  Dokumentene indikerer at bygningene har blitt overvåket i en tid. Sikkerhetssituasjon, bygningskonstruksjon og bevegelsen rundt bygningene er nøye nedtegnet. Også hvor diverse sykehus og politistasjoner befinner seg i forhold til bygningene, er kartlagt. I dokumentene er det notert hvor mange fotgjengere som passerer hvert minutt, og faktaopplysninger, 'om eksplosiver som muligens ikke var varme nok til å smelte stål' - og notater om at 'noen bygninger er konstruert slik at de ikke faller sammen'.

  En offentlig tjenestemann, som uttaler seg anonymt, sier han aldri i sin 24 år lange karriere har sett en så ekstremt detaljert plan.

  Stengte bruer og tunneler


  Myndighetene i New York stengte i går en av hovedtunnellene fra New Jersey og inn mot byen, og nektet lastebiler å kjøre over brua fra Brooklyn til nedre Manhattan. Ridge mener det er opp til staten New York å beslutte om trusselnivået skal oppgraderes til 'rødt', som er det høyeste nivået. Siden terrorangrepene 11. september har trusselvurderingen ligget på 'oransje'.

  I Washington har myndighetene hevet trusselnivået til oransj.

  Alle bygningene holdes åpne, men mange visste mandag ikke om de torte møte på jobb.

TERRORALARM: For første gang oppgraderte amerikanske myndigheter søndag sikkerhetsnivået på spesifikke mål - etter ny etteretningsinformasjon som peker Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken i Washington ut som terrormål. Nesten 10 000 jobber i de to bygningene. Terroralarmene blir av noen satt inn i ene politisk sammenheng med valgkampen i høst.
TERRORFRYKT: Vaktholdet er skjerpet ved Citigroup-bygningen i New York.
IKKE BEKYMRET: Alyssa Stith fra New York frykter ikke terror.