Terrorangrep mot norsk ambassade avverget

Mann med sprengstoff ville sprenge ambassader i Islamabad.

ANGREP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre utenfor den norske ambassaden i Islamabad. Her skal det ha vært planlagt et terrorangrep. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ANGREP: Utenriksminister Jonas Gahr Støre utenfor den norske ambassaden i Islamabad. Her skal det ha vært planlagt et terrorangrep. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Et terrorangrep mot fem vestlige ambassader i Islamabad, blant dem den norske og den svenske, ble avverget da en mann med sprengstoff ble arrestert, kunne NTB melde.

Sikkerhetstiltak
Utenriksdepartementet kan bekrefte ovenfor Dagbladet, men er sparsomme på informasjon.

- Vi kommenterer ikke konkrete trusler, men trusselnivået er generelt høyt i Pakistan, og det er vi oppmerksomme på. Det er ikke vanlig at det har skjedd mot mål som ikke har vært pakistanske, sier kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen.

- Vi har iverksatt ytterligere sikkerhetstiltak, men vil ikke kommentere hva dette går ut på, sier han.

Jahnsen understreker at de tar slike trusler på alvor, men at de ikke har evakuert ambassaden.

Overhengende trusselbilde
Mannen som ble arrestert skulle bruke sprengstoffet i angrep på forskjellige vestlige ambassader i Islamabad, i følge Aftonposten.

Ambassadene mannen hadde sett seg ut, var ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau den norske, den svenske, den tsjekkiske, den ungarske og den sørafrikanske.Terrorplanene er avslørt ett år etter at den danske ambassaden i Islamabad ble utsatt for et angrep som kostet seks mennesker livet, skriver NTB.

Det er Sveriges militære innsats i Afghanistan som er grunnen til at den svenske ambassaden ble utsett som bombemål, skriver Aftonbladet. Også Norge deltar i ISAF-styrkene i landet.

Men svensk UDs pressesjef Anders Jörle sier at man i Sverige ikke tror på noe hevnmotiv for den svenske innsatsen i Afghanistan. Han peker i stedet på innenrikspolitiske motiver som konflikten mellom Pakistans regjering og Taliban i Swat-dalen og andre steder.

Han mener derfor at planene var rettet mot institusjoner generelt i Islamabad mer enn mot for eksempel Sverige.


- Det fins et overhengende trusselbilde der nede, og det har vært en del attentater mot markedsplasser og hoteller. Men vi har ikke tidligere hatt grunn til å frykte at Sverige skulle være et mål, sier ambassaderåd Gunnar Adler, som er hjemme på ferie, til NTB.