Terrorangrep mot USAs ambassade i Aten

Rakett skutt mot bygningen. Ingen personer skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gresk venstregruppering påtok seg fredag ansvaret for et rakettangrep mot den amerikanske ambassaden i Aten som bare førte til mindre skader.

– Det har vært en eller to anonyme oppringninger som hevder at Revolusjonær Kamp sto bak angrepet, sier den greske ministeren for offentlig orden, Byron Polydoras. Ifølge BBC er det ingenting som tyder på at al-Qaida står bak.

Angrepet var det alvorligste siden et lignende rakettangrep i februar 1996, som en av flere mindre ekstremistiske grupper sto bak. Ingen ble skadd, og de materielle skadene var minimale.

Små skader

Raketten, som ble avfyrt fra tomta til en nedrevet bygning over gata, trengte inn i ambassadebygningen ved inngangspartiet og gjorde mindre skader på et toalett i tredje etasje.

De ytre skadene på bygningen er ifølge øyenvitner små, det er bare snakk om et knust vindu og noen svimerker på muren over inngangen.

– Dette er et svært alvorlig angrep, sa ambassadør Charles Rice til pressefolk utenfor bygningen. Han la til at angrepet er under etterforskning og at ambassaden ville åpne igjen med det første.

Eksplosjonen kunne kjennes godt i nabolaget, og flere vinduer ble knust i andre hus i nærheten.

 AMBASSADØREN OG UTENRIKSMINISTEREN:  Hellas\' utenriksmister Dora Bakoyannis og den amerikanske ambassadøren Charles Ries kommer til den amerikanske ambassaden i Aten i formiddag etter bombeangrepet. FOTO: EPA/Scanpix.
AMBASSADØREN OG UTENRIKSMINISTEREN: Hellas\' utenriksmister Dora Bakoyannis og den amerikanske ambassadøren Charles Ries kommer til den amerikanske ambassaden i Aten i formiddag etter bombeangrepet. FOTO: EPA/Scanpix. Vis mer

– Vi hørte en høy eksplosjon rett før klokka 6, forteller en av naboene til ambassaden.

Gresk antiterrorpoliti var raskt på pletten, og både Atens politimester og landets visepolitisjef var inne i bygningen.

Politiet slo straks ring rundt det amerikanske ambassadeområdet, og stengte også trafikken langs en av Atens hovedgater.

Godt beskyttet

Den amerikanske ambassaden er omgitt av et tre meter høyt stålgjerde og regnes som Atens best beskyttede bygninger. Vakter står ved hver inngang og på alle hjørner rundt bygget.

Revolusjonær Kamp er en av flere mindre greske geriljagrupper. 17. november-gruppa, som i mange år var Hellas’ viktigste sikkerhetstrussel og som sto bak drapene på flere diplomater fra USA og andre land, ble oppløst i 2002.

I november i fjor tok gresk politi i bruk tåregass for å spre demonstranter som marsjerte mot ambassaden i protest mot Irak-krigen.

Det alvorligste angrepet på den amerikanske ambassaden skjedde i februar 1996. Men det er ikke kjent hvem som sto bak, og det ble bare gjort mindre skader på tre diplomatbiler og noen bygninger rundt ambassaden.

(NTB)

HULLET: Gjennom denne ruta i 3. etasje kom granaten - og eksploderte på et toalett.
BEVOKTET: Det er strenge sikkerhetstilatk rundt den amerikanske ambassaden i formiddagen etter nattens angrep.