Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorangrep ved Moskva-flyplass

35 er drept og over 150 har skader etter en eksplosjon.

- OVER 30 DREPT: En selvmordsbomber har rammet Russlands største flyplass.
- OVER 30 DREPT: En selvmordsbomber har rammet Russlands største flyplass. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En eksplosjon har rammet flyplassen Domodedovo, som er Moskvas største.

35 mennesker er drept, ifølge talskvinnen for flyplassen Elena Galanova. Hun sier 51 er alvorlig skadd og ytterligere 100 har fått mindre skader.

Det skal være en selvmordsbomber som står bak angrepet. Ifølge øyenvitner som har snakket med den russiske TV-kanalen Vesti News skal en mann ha ropt "jeg skal drepe dere alle sammen" før eksplosjonen skjedde.

Russiske myndigheter har karakterisert hendelsen som et terrorangrep.

Som sju kilo TNT Eksplosjonen skal ha skjedd 16.40 russisk tid, som tilsvarer klokken 14.40 norsk tid. Bomben skal ha gått av i området rundt bagasjeopphentingen ved den internasjonale ankomstterminalen.

Ifølge kilder som The Guardian siterer er tre menn er mistenkt for terrorangrepet. Den samme kilden legger til at eksplosjonen hadde samme kraft som sju kilo TNT.

- Norske myndigheter har ikke fått meldinger eller indikasjoner om at norske statsborgere er blant de omkomne eller skadde i eksplosjonen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Trapper opp sikkerheten Russlands president Dmitrij Medvedev lover å straffe de som står bak angrepet. Han har beordret en opptrapping av sikkerheten ved alle landets flyplasser og transportknutepunkt, skriver nyhetsbyrået RIA Novosti.

Politiet i Moskva er i full gang med å sjekke andre potensielle mål der det befinner seg store folkemengder.

En del av bygningen skal ha kollapset som følge av eksplosjonen, melder Life.ru. Ankomsthallen brukes som sykestue i påvente av ambulanser.

Fylt med spiker - Mange av de skadde har blitt truffet av metallpartikler, sier en lege på stedet til Life.ru og fortsetter: - Det kan se ut som bomben var fylt opp med biter av skruer, muttere og spiker.

- Jeg kom fra London i 16-tiden, hentet bagasjen og dro mot ankomsthallen for å spise. Jeg rakk ikke å sette meg før jeg hørte en eksplosjon. Man kunne høre et høyt smell, så begynte menneskene å skrike og det veltet ut røyk. Jeg fikk kommet meg ut av flyplassbygget, forteller Aleksander, ett av vitnene til eksplosjonen.

Domodedovo internasjonale flyplass er regnet som Moskvas mest moderne. Den ble bygget i 1964 og ligger 42 kilometer sørøst for sentrum av Moskva. Det er den største av tre store flyplasser rundt den russiske hovedstaden. I fjor benyttet 22 millioner passasjerer seg av Domodedovo, ifølge AP.

Garanterer for sikkerheten Ifølge flyplassens hjemmeside tilbyr for tiden 77 flyselskaper vanlige flyreiser til og fra Domodedovo, gjennom 241 internasjonale og nasjonale flyruter. Det insisteres på at sikkerhet er en av flyplassens øverste prioriteringer, og at høyteknologiske løsninger garanterer for sikkerheten og livene til passasjerene.

Likevel er det blitt stilt spørsmål ved sikkerheten på stedet. I 2004 klarte to selvmordsbombere å komme seg ombord i et fly ved å skaffe seg billetter illegalt fra flyplasspersonell. De kvinnelige selvmordsbomberne sprengte seg midt i luften og drepte alle 90 personene ombord på de to flyene de hadde kommet seg inn på.

Dette er ikke det eneste terrorangrepet Moskva har hatt den siste tiden. I mars i fjor utløste to kvinnelige selvmordsbombere eksplosiver i metroen og drepte 40 personer, i det som var det verste angrepet på seks år, skriver Reuters.

Kreml sliter med et islamistisk opprør i Nord-Kaukasus, og opprørerne har gjentatte ganger lovet at de vil ta sin kamp til russisk jord.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media