Terrorangrepet kan gi endringer i Schengen-avtalen

- Strengere grensekontroller er nødvendig for å hindre terror i Europa.

STORMØTE:  Formålet var å diskutere hvordan ekstreme islamister som returnerer fra Midtøsten, skal hindres fra å gjennomføre terrorangrep i Europa. Bakteppet var terroren som nylig rammet den franske hovedstaden.Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
STORMØTE: Formålet var å diskutere hvordan ekstreme islamister som returnerer fra Midtøsten, skal hindres fra å gjennomføre terrorangrep i Europa. Bakteppet var terroren som nylig rammet den franske hovedstaden.Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Innenriks- og justisministre fra tolv EU-land møttes i Paris bare timer før markeringen mot terror søndag. Til stede var også representanter for USA og Canada.

Formålet var å diskutere hvordan ekstreme islamister som returnerer fra Midtøsten, skal hindres fra å gjennomføre terrorangrep i Europa. Bakteppet var terroren som nylig rammet den franske hovedstaden.

Møtt motstand I en felles uttalelse sier ministrene at de er enige om strengere grensekontroller ved EUs yttergrense. Men de åpner også for å endre Schengen-avtalens regler for bevegelsesfrihet for enklere å kunne følge med på reisende de mistenker planlegger terror.

EU-landene har allerede blitt enige om at landenes etterretningstjenester skal kunne følge med på flypassasjerer som reiser innad i EU, og hente ut opplysninger om navn, adresse, reiserute, bagasje og billettkjøp.

Dette har imidlertid så langt møtt motstand EU-parlamentets borgerrettsutvalg.

Spansk støtte Schengen-avtalen gir passfri grensepassering mellom de 26 landene i Europa som har skrevet under, blant dem Norge. Før møtet søndag varslet den spanske innenriksministeren at denne avtalen var noe de ville se nærmere på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.