Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terrorangrepet kan gi endringer i Schengen-avtalen

- Strengere grensekontroller er nødvendig for å hindre terror i Europa.

 STORMØTE:  Formålet var å diskutere hvordan ekstreme islamister som returnerer fra Midtøsten, skal hindres fra å gjennomføre terrorangrep i Europa. Bakteppet var terroren som nylig rammet den franske hovedstaden.Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
STORMØTE: Formålet var å diskutere hvordan ekstreme islamister som returnerer fra Midtøsten, skal hindres fra å gjennomføre terrorangrep i Europa. Bakteppet var terroren som nylig rammet den franske hovedstaden.Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innenriks- og justisministre fra tolv EU-land møttes i Paris bare timer før markeringen mot terror søndag. Til stede var også representanter for USA og Canada.

Formålet var å diskutere hvordan ekstreme islamister som returnerer fra Midtøsten, skal hindres fra å gjennomføre terrorangrep i Europa. Bakteppet var terroren som nylig rammet den franske hovedstaden.

Møtt motstand I en felles uttalelse sier ministrene at de er enige om strengere grensekontroller ved EUs yttergrense. Men de åpner også for å endre Schengen-avtalens regler for bevegelsesfrihet for enklere å kunne følge med på reisende de mistenker planlegger terror.

EU-landene har allerede blitt enige om at landenes etterretningstjenester skal kunne følge med på flypassasjerer som reiser innad i EU, og hente ut opplysninger om navn, adresse, reiserute, bagasje og billettkjøp.

Dette har imidlertid så langt møtt motstand EU-parlamentets borgerrettsutvalg.

Spansk støtte Schengen-avtalen gir passfri grensepassering mellom de 26 landene i Europa som har skrevet under, blant dem Norge. Før møtet søndag varslet den spanske innenriksministeren at denne avtalen var noe de ville se nærmere på.

- Vi kommer til å støtte grensekontroller, og det er mulig at en konsekvens vil bli at Schengen-avtalen må endres, uttalte Spanias innenriksminister Jorge Fernandez Diaz til avisen El Pais.

- Bevegelsesfriheten i EU legger til rette for at jihadister kan bevege seg fritt til alle land, også vårt, sa han.

Schengen-avtalens regler om bevegelsesfrihet er et av EUs mest verdsatte prinsipper. Men i etterkant av Paris-terroren har motstanden mot avtalen økt i styrke.

Nettet må overvåkes Møtedeltakerne i Paris var også enige om at internett må overvåkes på en bedre måte. De mener store internettleverandører må belage seg på å samarbeide med myndighetene om å overvåke og fjerne elektronisk innhold «som har som mål å skape hat og terror».

Grupper som kjemper for sivile rettigheter, frykter statlig press på private internettselskaper skal gå ut over enkeltmenneskers ytringsfrihet på nett.

De foreslåtte tiltakene skal etter planen diskuteres videre på EU-toppmøtet den 12. februar.

USAs utenriksminister Eric Holden varsler også at han vil kalle inn til et internasjonalt toppmøte om terror i Washington 18. februar.

- Vi vil samle alle våre allierte for å diskutere hvordan vi kan forhindre denne typen voldelig ekstremisme, som skjer over hele verden, sier Holden til Reuters.

(NTB)
Lik Dagbladet på Facebook.