Terrorangrepet kostet en tidel av det Breivik hevder

Politiet har avslørt massedrapsmannens pengebløff.

AVSLØRT: Politiuniformen Breivik har på seg idet han forlater regjeringskvartalet 22. juli var kjøpt billig. Nå mener politiet de har kartlagt hva han brukte på terrorangrepene. Foto: ABC Nyheter
AVSLØRT: Politiuniformen Breivik har på seg idet han forlater regjeringskvartalet 22. juli var kjøpt billig. Nå mener politiet de har kartlagt hva han brukte på terrorangrepene. Foto: ABC NyheterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik har i sitt såkalte manifest påstått at han brukte 300 000 euro (2,33 millioner kroner) på operasjonen sin. I manifestet hevder han å være en suksessfull forretningsmann i Norge og utlandet, og også ha skaffet seg store inntekter som aldri var rapportert til myndighetene.

Dette har han fortsatt med i de innledende avhørene, der han ifølge Dagbladets opplysninger har hevdet at terrorangrepet har kostet opptil seks millioner kroner.

Nå er politiet over i den konfronterende fasen, der de konfronterer Breivik med tidligere gitte opplysninger - og det de selv har funnet ut. Og det hele var en langt rimeligere affære enn vestkantgutten har hevdet, får Dagbladet opplyst.

90 000 for bomben Etter det Dagbladet kjenner til har politiet konkludert med at Breiviks direkte kostnader til terroraksjonen er omtrent 290 000 kroner:

• 10 000 kr på uniform.
• 60 000 kr på utrustning.
• 40 000 kr på våpen.
• 6000 kr på ammunisjon.
• 90 000 kr på bombeproduksjonen.
• 80 000 kr på «diverse».

Hans forsvarer Vibeke Hein Bæra ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

På Ebay - Jeg tror han skryter. Det er ikke komplisert å lage en slik såkalt ANFO-bombe. Tilgangen og tilvirkningen er så enkel. Det er få kostnader, lav risiko og enkle prosesser. Det er det som gjør det så skremmende, har bombeekspert Per Nergaard i Norsk Folkehjelp sagt til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere ettergått Breiviks økonomiske bløffhistorie.

Et eksempel er at han handlet flere ting på Ebay - totalt for omkring 3000 kroner.

Fra Polen har myndighetene registrert et kjøp på 121 kroner. Innehaveren av en annen polsk nettbutikk har fortalt at han solgte ham lunte for 160 kroner. Innehaveren av en nettbutikk i Ålesund har oppgitt at han kjøpte modellflybensin for 1100 kroner.