- Terrorangrepet rammet ikke bare de drepte, men en hel nasjon

Minst 3,7 millioner deltok i den største markeringen i Frankrikes historie.

HYLLET TERROROFRENE: Demonstranter har samlet seg på Place de la Nation etter den store minnemarsjen i Paris i dag. Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB scanpix
HYLLET TERROROFRENE: Demonstranter har samlet seg på Place de la Nation etter den store minnemarsjen i Paris i dag. Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): Minst 3,7 millioner mennesker deltok i demonstrasjoner over hele landet i dag, til minne om de 17 ofrene for terroraksjonene denne uka.

Dagens minnemarkering er den største demonstrasjonen i Frankrikes historie.

I Paris hadde rundt 1,3 millioner mennesker samlet seg i gatene da den tre kilometer lange marsjen gikk fra Place de la Republique til Place de la Nation.

- I dag er Paris hele verdens hovedstad, sa den franske presidenten Francois Hollande.

Arm-i-arm Han gikk i front, arm-i-arm med en rekke verdenstopper. På den ene siden av ham gikk Israels statsminister Benjamin Netanyahu. På den andre Palestinas president Mahmoud Abbas.

Også presidenten i krigsherjede Ukraina, Petro Porosjenko, deltok, sammen med blant andre tyske Angela Merkel, britiske David Cameron, danske Helle Thorning-Smith.

Thorbjørn Jagland, leder av Europarådet, gikk også på første rad i toget.

- Angrep demokratiet Markeringen ble voktet av 5500 politimenn og soldater.

- Vi må aldri la frihetsfølelsen vår berøres av at det kan komme til å skje noe, sa statsminister Erna Solberg til Dagbladet på Place de la Concorde, sammen med utenriksminister Børge Brende og generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg.

- Det viktigste er i dag er å tenke på de som mistet livet. Det er de som er det viktigste. Det som skjedde i Paris nå, og i Norge 22. juli var et angrep på uskyldige mennesker og i tillegg et angrep på demokratiet, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Flagg og blyanter Tross alvoret, var det også en positiv stemning av samhold som preget Paris under markeringen. Noen hang i lyktestolper og ropte «Charlie, Charlie, liberté». Andre veivet med blyanter og franske flagg mens de hyllet ytringsfriheten.

ARM-I-ARM: Den franske presidenten Francois Hollande gikk først i marsjen, sammen med statsledere som (f.v.) Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Malis president Ibrahim Boubacar Keita, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, president i Det europeiske råd, Donald Tusk og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.   Foto: Philippe Wojazer / EPA / NTB scanpix
ARM-I-ARM: Den franske presidenten Francois Hollande gikk først i marsjen, sammen med statsledere som (f.v.) Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Malis president Ibrahim Boubacar Keita, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, president i Det europeiske råd, Donald Tusk og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Foto: Philippe Wojazer / EPA / NTB scanpix Vis mer

Ett sted var det imidlertid helt musestille. Utenfor Charlie Hebdos lokaler, der terrorangrepet innledet landesorgen for fem dager siden. Her tente unge og gamle lys for de døde.

- Det er fint å være samlet her. Det gir en helt spesiell stemning når det er så stille til tross for alle menneskene som er her, sier Baptiste Besson (26) til Dagbladet.

Han er der med moren sin. De snakker ikke, men ser på hverandre, trøster hverandre og tørker tårer. Selv de yngste barna som er blitt med foreldrene sine hit, er musestille.

- Måten franskmenn har reagert på, viser at terrorangrepet ikke rammet bare de drepte - men en hel nasjon. Når de drepte journalistene, så drepte de en del av oss, sier 26-åringen.

MASSIVT:  Ordene "Charlie" og "frihet" runget over Republikkplassen i Paris. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MASSIVT: Ordene "Charlie" og "frihet" runget over Republikkplassen i Paris. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Rundt hjørnet og opp en trang, typisk Paris-gate, gikk minnetoget. Til tider blir det helt stille, også her. Og så ropes det på nytt:

«Lenge leve friheten!». - Vi mistet venner og journalister. De var identiteten vår, sier Fatiha David til Dagbladet.

Hun gikk i toget sammen med familien sin. De hadde alle skilt med «Je suis Charlie» påskrevet, og på ryggen en tegning av en knyttneve som viser langefingeren til terroristene.

- Det er det jeg har å si til dem, sier hun.

Magali Dres (40) har kledd seg i svart for anledningen.

- Jeg er her for friheten. Det blir kanskje umulig å gå i selve toget fordi det er så mange mennesker, men jeg synes det er utrolig fint at så mange er samlet. Det er historisk, sier hun.

- Reaksjonen på terrorangrepet er genial. Vi er minnet på at vi må være sammen, kjempe sammen for friheten, sier hun.

Lik Dagbladet på Facebook.

TRØST: Den franske presidenten Francois Hollande trøster Charlie Hebdo-kommentator Patrick Pelloux aunder markeringen i dag. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix
TRØST: Den franske presidenten Francois Hollande trøster Charlie Hebdo-kommentator Patrick Pelloux aunder markeringen i dag. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer