REDUSERT: Arfan Bhatti, smilende i rettssalen i Oslo tingrett da rettssaken mot ham startet i fjor. Når ankesaken kommer opp for Borgating lagmannsrett, er det lite igjen av den opprinnelige terrortiltalen. 
Foto Terje Bendiksby / SCANPIX
REDUSERT: Arfan Bhatti, smilende i rettssalen i Oslo tingrett da rettssaken mot ham startet i fjor. Når ankesaken kommer opp for Borgating lagmannsrett, er det lite igjen av den opprinnelige terrortiltalen. Foto Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

Terroranke uten terror

Ankesaken mot Arfan Bhatti sterkt redusert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når ankesaken mot tidligere terrortiltalte Arfan Bhatti starter i Borgarting lagmannsrett mandag er det en sterkt redusert tiltale statsadvokaten legger fram.

Bhatti ble frikjent for alle punktene som berørte terrorvirksomhet rettet mot USA og Israels ambassade og synagogen i Oslo da den svært omtalte rettssaken ble avsluttet i Oslo tingrett i juni fjor. Likevel ble 31-åringen dømt til inntil åtte års forvaring, med en minstetid på fire år.

Når ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett mandag er tiltalen mot Bhatti redusert til å omfatte to drapsforsøk mot personer knyttet til pyramideselskapet T5PC.

Godtatt, men ikke tilstått

- Etter litt fram og tilbake har det endt med at jeg har godtatt tingrettens frifinnelse av Bhatti for terror og Bhatti har godtatt å bli dømt for medvirkning til skyting mot synagogen. Disse punktene er dermed rettskraftige, sier statsadvokat Kristian Nikolaisen til NTB.

Selv om Bhatti har godkjent dommen for medvirkning til grovt skadeverk mot synagogen, har han ikke erkjent skyld for dette.

Advokat John Christian Elden, som forsvarer Bhatti, peker på at det fremdeles er ukjent hvem som skjøt mot synagogen 17. september 2006, og at han derfor legger til grunn at politiet etterforsker det aktivt for å finne rette gjerningsmann.

Drapsforsøk

Etterforskningen mot Bhatti ble ledet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). I utstrakt grad ble det tatt i bruk uortodokse etterforskningsmetoder. Bilen Bhatti kjørte ble blant annet utstyrt med skjult opptaksutstyr i en periode, noe som førte til at en av de påtalte skyteepisodene kan høres på bånd.

- Vi er godt fornøyd med at terroranklagene er lagt døde, men frykter at anklagene er egnet til å påvirke i negativ retning om det som gjenstår. Nå er spørsmålet om han er skyldig i drapsforsøk i forbindelse med pengeinnkreving, sier Elden.

Likevel har Bhatti sagt det er feil å dømme ham for drapsforsøk ettersom han hevder han ikke var klar over at noen var i huset da han skjøt.

Krever forvaring igjen

Den norsk-pakistanske mannen har sittet i varetekt i to og et halvt år. I lange perioder av gangen har han også sittet helt isolert i Norges strengeste fengsel, Ringerike fengsel. I fengslingsmøte etter fengslingsmøte har domstolen nektet 34-åringen krav om å slippe fri mens han venter på en endelig domsfellelse.

- Dette er lite holdbart, og etterlater inntrykk av at han sitter mer for det han er frifunnet for, enn det han er tiltalt for. Det er PST som hele tiden har begjært ham videre fengslet, også etter at terrorspørsmålet ble lagt dødt, sier Elden.

Statsadvokaten varsler at han vil opprettholde kravet om at Bhatti skal dømmes til forvaringsstraff på nytt, selv om terroranklagene er frafalt.

- I utgangspunktet er dette en sak basert på det samme som han ble dømt for i tingretten, så det kan ikke være noe overraskelse om det kommer en ny forvaringsdom, sier Nikolaisen.

(NTB)