- ALENE: Politiet tror Tamerlan (26) og Dzjokhar Tsarnajev (19) handlet alene, men undersøker muligheten for om noen kan ha hjulpet dem eller inspirert dem. Foto: The Sun of Lowell / FBI / Reuters
- ALENE: Politiet tror Tamerlan (26) og Dzjokhar Tsarnajev (19) handlet alene, men undersøker muligheten for om noen kan ha hjulpet dem eller inspirert dem. Foto: The Sun of Lowell / FBI / ReutersVis mer

- Terrorbrødrene planla flere angrep

Fortsatt mange ubesvarte spørsmål for etterforskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tamerlan (26) og Dzjokhar Tsarnajev (19) hadde på seg våpen, ammunisjon og eksplosiver da de havnet i en skuddveksling med politiet fredag. Ifølge politiet er sannsynligheten stor for at de planla flere angrep, skriver New York Times.

Samtidig som det originale plottet stadig blir klarere for politiet, mener de også at de to brødrene planla angrep flere steder enn de to bombene som gikk av i målområdet under Boston Maraton forrige mandag, opplyser politisjef i Boston, Edward Davis.

- Vi har grunn til å tro, basert på bevis som ble funnet på åstedet - eksplosivene, de udetonerte eksplosivene og våpnene de hadde - at de planla å angripe flere mennesker, sa Davis til CBS News på «Face the Nation» søndag.

- Disse karene gjennomførte Boston Maraton-bombene, de rømte ikke. De fikk ansiktene sine i alle medier verden over. De rømte ikke. De hadde fortsatt bomber...de planla å drepe flere mennesker. det er helt tydelig utifra hva de hadde på seg, sier politisjef i Watertown, Edward Deveau, til ABC News.

- Skulle til New York Etter å ha jaktet intenst på brødrene i nesten en uke er politiet nå igang med en mer tradisjonell etterforskning. De jobber nå med å avhøre venner, familie og andre som kjente de to brødrene, sjekker deres eiendeler, og går gjennom informasjon på de mistenktes telefoner og datamaskiner.

FBI utvider på sin side den globale etterforskningen på leting etter motiver og presser russiske myndigheter for mer detaljer om hvorfor de i 2011 ba FBI se nærmere på den eldste av brødrene, Tamerlan. Russland fryktet Tamerlan hadde kontakt med ekstremistgrupper.

RETT FØR: Politiet har frigitt flere bilder tatt av de to mistenkte brødrene rett før de to bombene gikk av forrige mandag. Foto: Bob Leonard / AP Photo
RETT FØR: Politiet har frigitt flere bilder tatt av de to mistenkte brødrene rett før de to bombene gikk av forrige mandag. Foto: Bob Leonard / AP Photo Vis mer

Natt til fredag, norsk tid, skøyt brødrene en politimann ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), før de stjal en Mercedes og holdt sjåføren som gissel. I bilen skal de ha fortalt sjåføren at de planla å dra til New York, opplyste en offentlig tjenestemann til New York Times søndag.

Det er usikkert om brødrene sa noe til sjåføren om hva de planla å gjøre i New York. Politiet sier de er stadig mer sikre på at brødrene handlet på egenhånd, men leter fortsatt etter spor på om noen kan ha trent dem eller inspirert dem.

Sjekket i 2011 Likevel er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål for etterforskerne, som hvor brødrene fikk tak i våpnene og eksplosivene, hvordan de skaffet pengene til å betale for dem, og om det var flere som hjalp dem med å gjennomføre angrepet forrige mandag.

- All informasjon jeg har tyder på at de handlet alene, disse to brødrene, sier Thomas M. Menino, borgemester i Boston, til ABC News.

Da FBI sjekket Tamerlan Tsarnajev i 2011 fant de ikke noe mistenkelig. Ifølge FBI ble de kontaktet av myndighetene i et annet ikke navngitt land og ba om informasjon om eldstebroren. De ønsket å vite mer om mannen da han skal ha blitt en radikalisert islamist og at han skal ha endret seg drastisk siden 2010.

- FBI fant ingen aktivitet innen terrorisme verken i USA eller i utlandet. Disse funnene ble sendt til landet som ønsket informasjonen sommeren 2011, skriver FBI på sine hjemmesider.

Hardt skadd Tamerlan døde etter å ha blitt hardt skadd i skuddvekslingen med politiet fredag. Lillebroren Dzjokhar klarte å komme seg unna, og i det neste døgnet lette flere tusen tung bevæpnede politimenn etter ham i Watertown i Boston hvor de mente han befant seg.

Det var først da politiet opphevet anbefalingen om at alle innbyggere skulle holde seg innendørs at en beboer i Watertown oppdaget blod på båten sin da han gikk ut i hagen. Da han kikket oppi båten fikk han øye på en skadd Dzjokhar i en blodpøl, og kontaktet umiddelbart politiet.

Dzjokhar ligger nå hardt skadd på Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, det samme sykehuset hvor hans storebror Tamerlan Tsarnajev (26) døde etter skuddvekslingen med politiet fredag. 19-åringen skal ha skader i halsen som ghør ham ute av stand til å snakke, men han skal i dag ha kommunisert med politiet ved å skrive.

48 ofre etter bombene som gikk av forrige mandag får fortsatt behandling på sykehus, melder NBC News. For to av dem tilstanden kritisk.