- Terrorcella intakt

- Kan slå til igjen, sier britisk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet.no): Britisk politi melder i dag at terrorcella som rammet London så effektivt i går kan være intakt, og at den kan være i stand til å slå til igjen.

Londons politisjef sir Ian Blair sier at de ikke tror aksjonene ble gjennomført av selvmordsbombere.

- Vi har absolutt ingenting som støtter at dette var et selvmordsangrep, selv om vi ikke kan utelukke det, sier Blair.

De foreløpige undersøkelsene viser at hver enkelt av bombene som gikk av inneholdt under 4,5 kilo med sprengstoff, og de foreløpige åstedsundersøkelsene tyder på at bombene var plassert på gulvet i undergrunnsvognene.

- Han fomlet i bagen før eksplosjonen

Richard Jones (61) gikk av 30-bussen i sentrum av London like før den eksploderte klokka 09.47 i går morges. Han forteller til avisa Daily Express at en mann med en bag oppførte seg svært merkelig ombord på bussen.

- Han fomlet veldig nede i bagen sin like før eksplosjonen. Han så nervøs ut, og ble mer og mer opphisset. Mannen dunket borti meg flere ganger, og jeg ble ganske irritert. Når jeg tenker over det nå kan han ha prøvd å detonere en bombe. Jeg sto like ved siden av ham, forteller Jones.

Sekunder etter at Richard Jones gikk av bussen eksploderte den. Taket ble flerret av, og hvor mange mennesker som døde på 30-bussen i går morges er ennå ikke klart. Rundt 20 personer fryktes omkommet, og flere er alvorlig skadd.

ØKER KONTROLLENE:  Britisk politi undersøker en varebil i London i dag. De frykter at terrorcella som slo til å går skal gjennomføre flere angrep. Foto: SCANPIX/AP
ØKER KONTROLLENE: Britisk politi undersøker en varebil i London i dag. De frykter at terrorcella som slo til å går skal gjennomføre flere angrep. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Britisk politi sier klokka 12.30 i dag at over 50 personer bekreftet omkommet i terrorangrepet, og legger til at det fremdeles ligger omkomne inne i en av vognene ved Russel Square som ikke er hentet ut. De tror ikke de totale dødstallene vil overstige 100.

Flere spekulerer nå også i om bussbomba gikk av ved et uhell, at også denne bomba egentlig skulle gått av i undergrunnssystemet.

Flere spor peker i den retningen. De tre bombene som gikk av i undergrunnen skal ha vært utløst ved tidsinstilling, melder New York Times.

Det kan bety at bussbomba gikk av ved et uhell, eller at den ikke virket da den skulle sprenges.

08.51: Den første bomba gikk av på t-banen 100 meter fra Liverpool street station

08.56: T-banetoget mellom Russel Square og Kings Cross

09.17: Bombe går av i det t-banen forlater Edgware station

09.47: Boba går av på bussen ved Tavistock square

En annen teori er at bomben eksploderte på bussen nettopp for å ramme flest mulig etter at t-banen ble evakuert.

Flere passasjerer forteller at de så en mann eksplodere ombord.

- Mannen hadde olivenfarget hud, han var rundt 1,80 høy, rundt 25 år gammel, og så svært presentabel ut. Han så utenlandsk ut, og var kledd i utenlandske klær, forteller Jones.

To unge jenter som ble skadd i eksplosjonen forteller om en mann som kom og satte seg i første etasje på bussen. Plutselig eksploderte han.

- De fortalte at mannen bare satte seg, og like etter eksploderte han. Jentene ble bare lettere skadd, men var i sjokk da jeg tok i mot dem. De var sikre på de hadde sett en selvmordsbomber, forteller sykepleier Terence Mustafa til The Sun.

Hvis bussbomben viser seg å være utløst av en selvmordsbomber, er det første gang på britisk jord.

Britisk etterforskning har satt inn alle styrker for å finne ut hvem som står bak gårsdagens angrep på millionbyen. Det skal være funnet deler av eksplosiver på t-banen, og disse blir nå undersøkt.

I tillegg finnes rundt 6000 videokameraer på undergrunnen i London, og disse skal nå granskes i håp om å finne en eller flere gjerningsmenn.

I dag er London sakte men sikkert i ferd med å komme på beina igjen. Undergrunnen er åpnet, men sikkerheten har aldri vært større enn nå. Flere stasjoner er fortsatt stengt, og under Kings Cross pågår oppryddingsarbeidet for fullt. Her mistet 21 mennesker livet for litt over et døgn siden.

Flere skoler er stengt i dag, og mange har valgt å holde seg hjemme. London er stillere enn den pleier på en fredag.

Likevel nekter britene å la seg kue av det verste angrepet mot hovedstaden siden andre verdenskrig, og sakte men sikkert vender hverdagen tilbake.

I dag besøker den britiske kongefamilien flere av de sårete etter bombeangrepet.

Spørsmålet alle stiller seg nå er: Hvem sto bak de fire bombene i morgenrushet i går?

<B>JAKTER PÅ SPOR: Åstedsudnersøkerne går nå igjennom alle spor etter de fire bombene som rammet London i går.