Terrordømt afghaner sendes ut av landet

Dømt til seks måneders fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 19 år gamle afghaneren som planla å styrte et fly mellom Vardø og Kirkenes, er i Øst-Finnmark tingrett dømt til seks måneders fengsel. Skjærtorsdag sendes han ut av landet.

- Av straffen på seks måneders fengsel, gjøres 90 dager betinget, med en prøvetid på to år, opplyser politiadvokat Magne Nyberg i Østfinnmark politidistrikt til NTB.

Mannen har imidlertid sittet i varetekt i 54 døgn, og straffen anses dermed som ferdig sonet, ifølge Nyberg.

Afghaneren er pågrepet, og blir skjærtorsdag sendt til Trandum asylmottak, før han blir sendt videre derfra til Tyskland. Nyberg opplyser at tyske myndigheter har godtatt å ta imot afghaneren.

- Dersom han prøver å komme tilbake til Norge igjen, må han sone fire måneder i norsk fengsel, forklarer Nyberg.

Øst-Finnmark tingrett legger til grunn at afghaneren i slutten av mars 2003 planla å kjøpe billett til flyet mellom Vardø og Kirkenes. Planen var å ta med bensin og sette fyr på pilotene slik at flyet styrtet.

Mannen skal ha pakket to flasker med bensin i en bag som han skulle ta med om bord, melder NRK.

Ifølge dommen har mannen åtte ganger reist inn i Norge uten å ha visum eller oppholdstillatelse. Han har også trosset et innreiseforbud fra Utlendingsdirektoratet (UDI) fra 26. august i fjor.

Mannen var 17 år gammel da han 21. mai 2002 for første gang kom til Norge fra Tyskland. Han fikk avslag på asylsøknaden 9. mars 2003. Afghaneren har selv forklart at han ble svært deprimert og fortvilet på grunn av avslaget. (©NTB)