OVERFØRT: En av de som terrordømte som skal ha hjulpet til under 9/11 overført fra fengsel i Tyskland til hjemlandet Marokko. Video: NTB Scanpix Vis mer

9/11 angrepene

Terrordømt etter 9/11 har sluppet ut av fengsel

Marokkanske Mounir el Motassadeq har sluppet ut tysk fengsel før tida.

Marokkanske Mounir el Motassadeq, som ble dømt for å ha hjulpet Mohamed Atta og de andre selvmordspilotene med terrorangrepet mot USA 11. september i 200,1 er nå sluppet fri, ifølge The New York Times.

Mandag ble el Motassadeq deportert fra Tyskland til sitt hjemland. Ifølge tyske myndigheter ble el Motassadeq satt på et fly som tok av fra Frankfurt flyplass mandag kveld.

– Det er en god følelse å vite at Motassadeq er ute av landet, uttaler innenriksminister Andy Grote i den tyske delstaten Hamburg til The Associated Press i forbindelse med deportasjonen.

Dømt for deltakelse i planlegging

El Motassadeq ble etter mye fram og tilbake dømt til 15 år i fengsel for å ha vært medlem av terroristcella i Hamburg sammen med Atta og pilotene Marwan al-Shehhi og Ziad Jarrah.

Han ble dømt for å ha planlagt angrepet mot New York og Washington sammen med de andre pilotene fra deres base i Hamburg og for å være medskyldig i drap på 246 passasjerer og mannskap på de fire jetlinerne som ble brukt under angrepene.

I RETTEN: Mounir el Motassadeq fotografert i retten i Hamburg 24. august 2004. Foto: AP /NTB Scanpix
I RETTEN: Mounir el Motassadeq fotografert i retten i Hamburg 24. august 2004. Foto: AP /NTB Scanpix Vis mer

Støttet «dødspiloten»

I 2002 ble den tidligere ingeniørstudenten først tiltalt for delaktighet i mer enn 3000 overlagte drap ved å hjelpe flykaprerne som angrep World Trade Center i New York og Pentagon i Washington.

Ifølge tysk politi og påtalemyndighet hjalp el Motassadeq og andre medlemmer av terroristcella Mohammed Atta, som er blitt omtalt som «dødspiloten». Atta satt bak spakene i det første av de to kaprede flyene som ble styrtet inn i World Trade Center.

Flere hundre tusen bilder er blitt tatt av World Trade Center i New York fra 2004 til 2015. Video: EarthCam / youtube Vis mer Vis mer

El Motassadeq skal ha spilt en viktig rolle i finansieringen av terroraksjonen og var, ifølge statsadvokat Kay Nehm, «et lite tannhjul som må være på plass for at hele maskineriet skulle fungere».

Mens de andre terroristene dro til USA for å ta flytimer og planlegge kapringene, holdt el Motassadeq seg, ifølge tiltalen, i Tyskland. Der styrte han en bankkonto som formelt tilhørte Marwan Alshehi, piloten på det andre flyet som traff World Trade Center.

El Motassadeq har erkjent å ha trent med al-Qaida i Afghanistan, men har insistert på at han ikke visste noe om sine venners planer om å angripe USA.

Tysk rett mente at el Motassadeq visste om at de tre planla å kapre og krasje flyene, selv om han muligens ikke kjente til detaljer i planene. Blant annet mente retten at el Motassadeq hjalp dem med å opprettholde sitt skalkeskjul som universitetsstudenter ved å blant annet betale deres studentavgift.

El Motassadeq ble mandag sluppet fri rett før han fikk fullført soningstida på betingelse at han ble deportert til Marokko. Om han returnerer til Tyskland har politiet rett til å arrestere ham.

Spørsmål om bevis

I 2003 ble el Motassadeq den første som ble dømt i forbindelse med 11- september- angrepet. I første omgang ble han dømt til maks 15 år i fengsel.

Denne dommen ble imidlertid omgjort av en føderal domstol i 2004 grunnet manglende bevis fra mistenkte al-Qaida-medlemmer i amerikansk varetekt.

Etter enda en rettssak i 2005 ble el Motassadeq igjen dømt for å ha vært medlem i en terrororganisasjon sammen med Atta, al-Shehhi og Jarrah og ble dømt til sju års fengsel.

Han ble likevel frikjent for å ha medvirket til drap grunnet manglende bevis på at han visste om planene.

I 2006 ble frifinnelsen fra drapsanklagene igjen reversert. Ifølge retten var det bevis for at han kjente til planene om kapring av fly. Dommen på 15 år ble gjenopprettet.