HER FANT POLITIET VÅPEN:  Politiet slo i forrige uke til mot denne leiligheten i Argenteuil nord for Paris. Der fant de sprengstoff og våpen, og arresterte en etterlyst mann som tidligere har blitt terrordømt. Foto: EPA/IAN LANGSDON / NTB Scanpix
HER FANT POLITIET VÅPEN: Politiet slo i forrige uke til mot denne leiligheten i Argenteuil nord for Paris. Der fant de sprengstoff og våpen, og arresterte en etterlyst mann som tidligere har blitt terrordømt. Foto: EPA/IAN LANGSDON / NTB ScanpixVis mer

Terrordømt franskmann er siktet for å ha planlagt et nytt Paris-angrep

Politiet fant den etterlyste franskmannen i forrige uke, pluss fem kalasjnikov-rifler, håndvåpen og sprengstoffet TATP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en antiterroroperasjon i det nordlige paris i forrige uke arresterte politiet franskmannen Reda Kriket. Mannen som skal ha bånd til hjernen bak Paris-angrepet, Abdelhamid Abaaoud, er nå siktet for å ha planlagt et «nært forestående» angrep i Frankrike.

Politiet fant sprengstoffet acetonperoksid (TATP), og noe av det var klart til bruk. Ifølge den franske innenriksministeren hadde terrorplanene nådd et «avansert nivå». Radiostasjonen France Info skriver at Kriket ikke samarbeider under avhør. Han hevder ifølge radiostasjonen å ha planlagt ran.

Politiet sier at de ikke har identifisert noe spesifikt mål for det påståtte terrorangrepet.

- I denne fasen av etterforskningen kan vi, selv om et spesifikt mål ikke har blitt identifisert, si at alt leder oss til å tro at oppdagelsen av denne samlingen (av våpen journ. anm.) har forhindret en ekstrem voldshandling av et terrornettverk, sier politiadvokat Francois Molins til AFP.

Knyttes til «hjernen» Kriket ble i fjor sommer terrordømt i Brussel, skriver AFP. Han ble da dømt til ti år i fengsel «in absentia», altså uten at han var til stede. Etterforskningen skal ifølge AFP ha vist at Kriket var med og finansierte terrornettverket som sendte fremmedkrigere til Syria.

Blant dem som reiste til Syria gjennom nettverket, var «hjernen» Abaaoud og Paris-terroristen Chakib Akrouh. Abaaoud ble dømt til 20 års fengsel «in absentia», ifølge AFP.

Nå er Reda Kriket igjen siktet for terror, denne gangen for å planlegge et angrep. Etter at Kriket ble arrestert i Paris forrige torsdag, har belgisk politi utført flere terrorraid i Brussel.

Terrorgruppa IS sin bruk av sprengstoffet acetonperoksid (TATP) for terrorplaner i Europa kan spores tilbake til januar 2014.