Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Demonstrasjoner på Gaza:

«Terrordrager» er deres nye våpen

Hjemmelagde branndrager brukes av palestinske demonstranter.

«TERRORDRAGER»: Daglig sendes brennende drager fra Gazastripen over grensa til Israel. De lavteknologiske våpnene utfordrer Israels høyteknologiske arsenal. Video: CNN / Foto: REUTERS/Amir Cohen Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brennende drager er det nye våpenet i den flere tiår lange konflikten mellom palestinere og israelere.

I løpet av de siste åtte ukene skal tusenvis av drager og heliumballonger gjort skade for over to og en halv million dollar, rundt 21 millioner kroner, ifølge israelske myndigheter. Ingen skal så langt ha blitt skadd.

Daglig sendes de hjemmelagde «terrordragene», som israelerne kaller dem, fra Gazastripen over til israelsk side. Tusener av mål med dyrket jord er blitt til aske i sørlige Israel.

25 kroners våpen

Ikledd tøystykker dynket i bensin, glør, kull, og noen ganger lette eksplosiver, er de nesten usynlige plastdragene blitt palestinernes våpen mot israelere bosatt like over grensa fra den blokkerte stripa.

Materialet de bruker koster ikke mer enn rundt 25 norske kroner. Penger palestinerne tar fra egen lomme, skriver Washington Post.

Et lavteknologivåpen som utfordrer det høyteknologiske israelske militæret.

Brannvesenet kjemper hver dag mot brannene som oppstår. Den israelske sikkerhetsministeren, Gilad Erdan, har oppfordret skarpskyttere til å skyte dem som sender opp dragene.

- Jeg forventer at den israelske hæren behandler dem på samme måte som de behandler alle andre terrorister, sier han, ifølge Reuters.

I takt med at dragene og ballongene er blitt flere, har israelerne svart hardere og hardere. Nylig bombet det israelske luftforsvaret ni Hamas-mål på Gaza.

- Dersom noen tror at de daglige dragene og brannene skal fortsette, tar de feil, sier forsvarsminister Avigdor Lieberman.

Det ser imidlertid ikke ut til at dragene vil lande med det første.

- Vi gir oss ikke

En 17 år gammel palestiner Washington Post har snakket med, forteller at de sender over dragene for å brenne ned avlingene til de israelske bosetterne.

- Min melding til Israel er at de skal slutte å true demonstranter og dragelagere. Uansett hva dere gjør, selv om dere sender raketter etter oss, vil vi ikke gi oss. Våre demonstrasjoner er fredelige, sier en annen palestiner til CNN.

Dragebruken begynte i april, i forbindelse med palestinernes etter hvert voldelige demonstrasjoner ved grensa til Israel, hvor israelske soldater tok livet av mer enn 120 palestinere. Over tusen ble skadd.

Det er først nylig at israelske myndigheter har lyktes med å stanse de billige, men effektive våpnene, i lufta. Sivile droneentusiaster er engasjert for å fly de fjernstyrte dronene inn i dragene.

- Om dronene går tapt, kompenserer vi for det, sier en general til nyhetsbyrået Reuters.

Også større overvåkningsdroner er tatt i bruk for å fange dragene i lufta, og lande dem på bestemte steder. Israelerne hevder at de nå fanger rundt 90 prosent av alle dragene.

Døde skogsdyr

De som likevel kommer inn fortsetter å gjøre skade. Ved Beeri naturreservat, skal dyr og vegetasjon ha fått store skader. Her har mer enn 450 branner blitt startet de siste månedene, ifølge regiondirektør ved Jewish National Fund, Daniel Ben David, som driver naturreservatet.

- Drager er det samme som raketter. De har kanskje ikke drept noen ennå, men det kan skje, sier han til Washington Post.

Han skal ha funnet døde pinnsvin, skilpadder og andre dyr blant de forkullede trærne.

SMELLER: Denne amatørvideoen viser hvordan det ser ut i Gaza by når en israelsk bombe går av. Så langt har mer enn 100 personer mistet livet i de siste krigshandlingene, ifølge NTB. Video: Snorre Schjønberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media