SKUDD, RØYK OG GISLER: En journalist snakker på mobilen rett utenfor Taj Mahal-hotellet. Flere nyhetsbyråer og andre medier har meldt om at skuddvekslingene fortsetter og at gisselsituasjonen fremdeles er uavklart, ett døgn etter at terrorangrepet rammet Mumbai. Foto: REUTERS/Arko Datta/SCANPIX
SKUDD, RØYK OG GISLER: En journalist snakker på mobilen rett utenfor Taj Mahal-hotellet. Flere nyhetsbyråer og andre medier har meldt om at skuddvekslingene fortsetter og at gisselsituasjonen fremdeles er uavklart, ett døgn etter at terrorangrepet rammet Mumbai. Foto: REUTERS/Arko Datta/SCANPIXVis mer

Terrordramaet i Mumbai time for time

Slik kapret terroristene 200 gisler og verdens femte største by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Ett døgn har gått siden de første meldingene kom fra Mumbai.

Da Dagbladet.no publiserte den første saken i 19-tiden i går kveld, var det bare kommet korte meldinger om at væpnede menn hadde angrepet på flere steder i Mumbai.

I løpet av de neste høydramatiske timene ble det klart at finanshovedstaden Mumbai var rammet av et taktisk vel gjennomført, koordinert terrorangrep, som til nå har resultert i 125 drepte og over 300 skadde.

Terroristene hadde slått til på ti ulike steder, og bevisst rettet angrepene inn mot luksushoteller, turistattraksjoner og utesteder frekventert av de mange vestlige som kommer til Mumbai.

Men terrordramaet i Mumbai er ikke over. Fremdeles kommer det rapporter om skuddvekslinger og gisselsituasjonen er fortsatt uavklart.

Slik har dramaet i Mumbai utspilt seg det siste døgnet, minutt for minutt, time for time:

Angrepet i Mumbai
Klokka 16.45 norsk tid: Fem væpnede menn begynner å skyte rundt seg og kaste granater inne på Leopold Cafe, ifølge Sky News. Leopold er et populært sted blant turister.

Kl. 16.50: To menn på en scooter kaster en granat mot en bensinstasjon nær Bootleggers pub, et annet populært sted blant ryggsekkturister på kveldstid. Deretter kjører mennene inn i et kombinert bolig- og næringsbygg, hvor de angivelig drepte to og tok flere gisler, deriblant en rabbi og hans familie.

Kl. 16.54: Væpnede begynner å skyte ved billettskranken på togstasjonen CST, lokalisert i en velkjent viktoriansk gotisk bygning. En rekke mennesker ble drept og flere titalls skadd. Terroristene flyktet fra stasjonen.

Kl. 17.00: Væpnede menn tar seg inn på det berømte Taj Mahal-hotellet og begynner å skyte og kaste granater. De tar opp mot 100 gisler. Øyenvitner forteller at terroristene spesifikt spurte etter briter og amerikanere. Det bryter ut en brann på hotellet og brannmannskapene jobbet fortsatt med å slukke brannen neste dag. Minst to terrorister skal ha blitt drept på hotellet.

Kl. 17.05: Bare fem minutter etter at dramaet begynte på Taj Mahal Palace, utspilte de samme dramatiske scenene seg på ett annet av Mumbais luksushoteller, Oberoi Trident. I morgentimene i dag stormet hæren inn for å redde mennesker som var fanget inne på hotellet. To av terroristene skal ha blitt drept.

Kl. 17.25: En taxi blir sprengt i lufta i en av byens forsteder lenger nord i byen.

Kl. 17.45:
Terroristene har kapret en Skoda og kjører opp til Cama-sykehuset og begynner å skyte både på utsiden og innsiden av sykehuset. Fem skal ha blitt drept, blant dem politi og sikkerhetsvakter.

Kl. 18.00: Terroristene løsner skudd mot to politimenn nær kinoen Metro Cinema, før de kaprer en politibil.

Kl. 18.15: En annen taxi går i lufta og minst tre blir drept, deriblant taxisjåføren. Rundt 15 andre blir skadd i denne episoden.

Kl. 18.20: To terrorister begynner å skyte etter å ha blitt møtt av politi. Begge blir drept og politiet finner eksplosiver på dem.

Slik fulgte vi dramaet
Kl. 19.25: Dagbladet.no kommer med den første saken. De første meldingene peker ikke nødvendigvis på at dette er ett av de verste terrorangrepene i Indias historie.

Kl. 20.10: Det er klart at væpnede menn har slått til på flere steder i Mumbai i et samordnet terrorangrep. Flere mennesker er drept. De første dødstallene antyder ti drepte.

Kl. 21.48: Det er klart at terroristene holder rundt 40 vestlige gisler på Taj Mahal-hotellet og på Oberoi Trident. Dødstallene stiger også. Indiske fjernsynsstasjoner og andre medier melder om 18 drepte. Etter hvert stiger dette tallet opp mot 25-30. Islamistgruppen «Deccans Mujahedin» påtar seg ansvaret i en e-post de sender til indiske nyhetsredaksjoner.

Kl. 22.10: Øyenvitner forteller at terroristene spesifikt var ute etter briter og amerikanere. Nå er antall drepte oppe i 60-80. Den norske ambassaden og UD jobber på spreng med å få oversikt over nordmenn i området. Lasse Bjørn Johannessen, fungerende charge d' affairs ved Den norske ambassaden i New Deli, sier det til enhver tid befinner seg rundt 100 nordmenn i India.

Kl. 22.59: Hæren stormer Hotell Oberoi Trident på jakt etter terrorister som angivelig skjuler seg der. Samtidig står flammer og røyk ut av Taj Mahal-hotellet.

Kl. 23.48:
Dagbladet.no snakker med norske Kristian A. Fossland fra Levanger (25) som er fanget i terrormarerittet. Han satt og spiste middag like ved Taj Mahal da det plutselig smalt.

Dramaet fortsetter
Kl. 03.10: Kaos råder i Mumbai gater som er fylt med militære og politi. Hæren gjennomfører også stormaksjoner mot Taj Mahal og Oberoi, der det holdes gisler og terroristene har barrikadert seg.

Kl. 08.23: I morgentimene er det klart at en nordmann er blant de som er skadd i det massive terrorangrepet. Mannen er påført skuddskader, men er utenfor livsfare, ifølge kommunikasjonsrådgiver Tor-Henrik Andersen i Utenriksdepartementet.

Kl. 09.36: Det meldes om nye eksplosjoner inne på Oberoi, der det fryktes at så mange som 200 mennesker er innesperret. Terroristene har også slått til mot et kontorbygg og et leilighetskompleks.

Kl. 10.59:
Gissledramaet fortsetter. Bilder fra CNN viser at store militære styrker i klokka 10.45 norsk tid lå i dekning utenfor hovedinngangen til ett av de rammede hotellene. Ni mistenkte terrorister er arrestert, seks terrorister skal være drept på Taj Mahal.

Kl. 11.59: NUPI-forsker Amit Shrivastava og PRIO-forsker Jason Miklian stiller til nettmøte på Dagbladet.no for å svare på spørsmål om terrorangrepet. Begge er skeptiske til at islamistgruppen «Deccans Mujahedin», som har påtatt seg ansvaret for angrepet, skal stå i ledtog med al-Qaida. De mener bruk av automatgevær og gisseltaking tyder på at terroristene er hjemmegrodde.

Kl. 13.41: Statsminister Jens Stoltenberg fordømmer terrorangrepet.

Kl. 13.50: Ubekreftede rapporter fra etterforskningen tyder på at det var pakistanske statsborgere blant angriperne. Indisk etterretning har allerede forsøkt å knytte angrepene til gruppen «Lashkar-e-Taiyebba», en gruppe som er forbudt i Pakistan, men som man tror fortsatt mottar hemmelig støtte fra den pakistanske etterretningstjenesten, ifølge PRIO-forsker Jason Miklian.

Kl. 15.36: 125 er bekreftet omkommet. Blant dem er seks utlendinger. Tallet på skadde er 327, ifølge CNN. Turister holdes fortsatt som gisler og indiske myndigheter har ennå ikke kontroll over situasjonen.

Kl. 15.54: Det er klart at den sårede nordmannen er en kommuneansatt fra Molde i 50-årene. - Han ringte selv og orienterte om hva som hadde skjedd, for å varsle at han ikke kommer hjem på mandag, sier rådmann Arne Sverre Dahl i Molde kommune til Dagbladet.no.

Kl. 17.16: Det antas at rundt 30 gjester fortsatt holdes som gisler på Taj Mahal, med ytterligere 100 gjester innesperret på rommene sine.

Kl. 20.00: Hæren ser ut til å vinne kontroll over Taj Mahal og Oberoi. Gisselsituasjonen skal være over på Taj Mahal, mens soldatene går fra rom til rom på Oberoi på jakt etter terroristene. 10-12 terrorister kjemper fortsatt, noen av dem befinner seg også på den jødiske menigheten som ble angrepet.