Terrorekspert: - Hvis IS står bak har de vekket den russiske bjørnen

Mener det kan få enorme konsekvenser hvis IS står bak.

 - ENORME KONSEKVENSER; : Hvis IS står bak havariet til det russiske passasjerflyet kan det få enorme konsekvenser, mener terrorekspert, Magnus Ranstorp. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/NTB SCANPIX
- ENORME KONSEKVENSER; : Hvis IS står bak havariet til det russiske passasjerflyet kan det få enorme konsekvenser, mener terrorekspert, Magnus Ranstorp. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 224 mennesker, de fleste av dem russiske turister, mistet livet da flyet fra selskapet Metrojet styrtet på Sinaihalvøya kort tid etter avgang fra Sharm el-Sheikh forrige lørdag. Flyet skulle til St. Petersburg.

Nå mener amerikansk etterretning at det er sannsynlig at Den islamske staten (IS) står bak. Det skriver CNN.

- Vekket bjørnen Hvis dette stemmer kan det få enorme konsekvenser, mener den svenske terroreksperten, Magnus Ranstorp.

- Det er jo ikke helt bekreftet at det er IS. Men hvis man finner ut av det er det, så kan Russland komme til å vise sin styrke og virkelig skade IS.

Ranstorp sier at angrepet i så fall kanskje ikke var helt velkalkulert fra IS sin side.

- Dette er en nasjonal traume for Russland, og noe man ikke kan la ligge ubesvart. Hvis IS har gjort dette, har de virkelig vekket den russiske bjørnen, sier han til Dagbladet.

Eksplosjon Ifølge CNN var det trolig var ei bombe som var årsak til havariet. Også Reuters har vært i kontakt med en kilde tett på etterforskningen som mener det er en eksplosjon som var årsaken til styrten.

- I mange land er sikkerheten på flyplasser langt dårligere enn den vi er vant til her i Europa. Det er vanskelig å si hvordan man kan plassere ei bombe om bord på et fly, men mest trolig har IS  klart å infiltrere flyplassen, og samarbeidet med noen på innsida som har tilgang til bagasjen, sier Ranstorp.

- Men som sagt, det er ennå ikke bekreftet at IS står bak, legger han til.

Attentat IS har gjentatte ganger påtatt seg ansvaret for handlingen, og sa igjen onsdag at de snart ville avsløre for verden hvordan de hadde gjennomført attentatet.

Sikkerhetseksperter og etterforskere har tidligere uttalt at det er lite trolig at flyet ble truffet av noen utenfra. Dette fordi det antas at opprørsgruppene i området ikke er i besittelse av så avansert teknologi.

Russland med storoffensiv Russland begynte allerede i september i år en luftkrig mot flere av opprørsgruppene i Syria. Siden da har russiske bombefly voldsomt trappet opp aktiviteten over Syria. Militære analytikere mener at Putins bomber har vært mer myntet på fiendene til hans venn, president Bashar al-Assad, framfor IS

24. oktober kom bekreftelsen på at Russland er klar for storoffensiv mot IS - og det i samarbeid med USA.

- Russland står klar til å støtte Den frie syriske hær med luftangrep mot terrorgrupper, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i en uttalelse i Moskva.

Tidligere har Putin og Russland gitt ufrivikelige støtte til sittende president al-Assad, som var på sitt første utenlandsbesøk etter at borgerkrigen brøt løs.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram