MASSEHENRETTELSER: Den islamske stat er kjent for offentlige massehenrettelser og videoer hvor mennesker blir henrettet. Også barn blir rekruttert til slikt arbeid. Dette bildet viser en massehenrettelse av regjeringsstyrker i Palmyra i Syria. Foto: Balkis Press / Abacapress.com / NTB Scanpix
MASSEHENRETTELSER: Den islamske stat er kjent for offentlige massehenrettelser og videoer hvor mennesker blir henrettet. Også barn blir rekruttert til slikt arbeid. Dette bildet viser en massehenrettelse av regjeringsstyrker i Palmyra i Syria. Foto: Balkis Press / Abacapress.com / NTB ScanpixVis mer

Terrorekspert: - IS og Boko Haram sender barn i døden med fjernstyrte bomber

I barneleirer blir de opplært i hellig krig, spionasje og henretting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst ni personer ble drept i et selvmordsangrep i Nigeria i byen Damaturu fredag.

De to selvmordsbomberne, ei kvinne og ei jente på 10 år, angrep fredagsbønnen i byen, hvor folk feiret siste dagen av den muslimske høytida eid, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepet, men i Nigeria mistenkes det at den islamistiske militantgruppa Boko Haram, som er fra landet, står bak.

BARNESOLDAT: Den islamske stat har publisert en video hvor et barn halshogger en mann.
BARNESOLDAT: Den islamske stat har publisert en video hvor et barn halshogger en mann. Vis mer

Det faktum at terrororganisasjoner benytter seg av barn i sin hellige krig, har begynt å materialisere seg for alvor. Både IS og Boko Haram bruker barn aktivt i angrep, propaganda, fremmedkrig og spionasje.

Barneleirer Samme dag som angrepet i Nigeria publiserte IS en video hvor en liten gutt kapper av hodet på en mann. I vinter skal ei annen jente i tiårsalderen ha sprengt seg selv i lufta på et travelt marked i den nordøstlige delen av Nigeria, i byen Potiskum. Da drepte hun fire mennesker og 46 andre ble alvorlig skadet.

Boko Haram ønsker å opprette en islamsk stat i nordlige Nigeria, og har de siste månedene trappet opp sin terrorvirksomhet. I Irak, Syria og Libya har Den islamske stat gjort det samme.

Magnus Ranstorp, direktør og terrorforsker ved Forsvarshögskolan i Sverige, har jobbet med terrorisme i over 20 år, med et spesielt fokus på ekstrem islamisme. Han kan fortelle at IS har etablert flere barneleirer.

BLIR VANLIGERE: Terrorekspert Magnus Ranstorp sier at IS bruker barn i sin hellige krig, og at dette blir vanligere.
BLIR VANLIGERE: Terrorekspert Magnus Ranstorp sier at IS bruker barn i sin hellige krig, og at dette blir vanligere. Vis mer

Han forteller at IS nå bygger en ny nasjon, hvor indoktrinering av barn står sentralt. I barneleirene får barna fysisk trening, våpentrening og opplæring i hvordan man må oppføre seg i Den islamske stat.

- I leirene blir barna indoktrinert og hjernevasket, sier Ranstorp, som forteller at barna blir fortalt om paradiset etter døden. Det er også i leirene barna eventuelt blir opplært i selvmordsangrep, sier Ranstorp.

Ofrer barna Terrorforskeren forteller at IS ringer familier og spør om de kan ofre familiemedlemmer til den hellige krigen. Ved å ofre barn og familiemedlemmer får familien penger og ikke minst martyrstatus, som står høyt hos IS, sier Ranstorp.

- Barna vet ikke nødvendigvis at angrepet betyr døden for dem. Slike selvmordsangrep kan også være fjernkontrollert. Barna blir instruert om å dra til et sted, også trykker noen andre på en knapp for at bomba skal gå av, sier Ranstorp.

TERROREKSPERT: Magnus Ranstorp har forsket på terror i 20 år. Han sier at terrororganisasjoner sender barn til terrorleirer.
Foto: Marcus Ericsson / TT / NTB Scanpix
TERROREKSPERT: Magnus Ranstorp har forsket på terror i 20 år. Han sier at terrororganisasjoner sender barn til terrorleirer. Foto: Marcus Ericsson / TT / NTB Scanpix Vis mer

Ranstorp har også hørt om tilfeller hvor barna blir tvunget inn i leirene.

- De får høre falske forespeilinger, og de vet ikke at de skal trenes til å bli krigere, sier han.

Stasi-samfunn IS betaler for angiverier, og for at borgere skal spionere på dissidenter og de som ikke følger deres lære, sier Ranstorp.

- De har også mange barnespioner. Barna gir dem informasjon om dissidenter som ikke følger reglene. IS er blitt et Stasi-liknende samfunn, sier han.

Den ekstreme volden, som innbyggerne i IS-territorier får oppleve hver dag, inngår i IS' propagandastrategi. Det handler om å skape frykt, sier Ranstorp.

- Ingen tør å trosse lederne når folk blir henrettet offentlig og når folk vet at det er spioner og angivere overalt, sier han.