Terrorekspert: IS' sjef for rekruttering bor i Skandinavia

Intervjuet av finsk nyhetsbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremistgruppen IS' rekrutteringssjef bor i Sverige eller Danmark, hevder en terrorekspert som er rådgiver for Iraks regjering.

Mannen skal være både dyktig og ytterst manipulerende, sier terroreksperten Hisham al-Hashimi i et intervju med det finske nyhetsbyrået FNB.

Vervingen av rekrutter til IS skjer både på kultursentre, i moskeer og via sosiale medier. Ofte rettes innsatsen mot unge mellom 18 og 25 år som har problemer med å tilpasse seg samfunnet, eller som mener de er dårlig muslimer og vil sone for sine synder.

Sjefen for IS' rekrutteringsnettverk skal være en irakisk palestiner, ifølge al-Hashimi. Han anslår at minst 7.000 utlendinger er med i IS, som har erobret store områder i Irak og Syria. Av disse skal om lag halvparten være europeere.

Syrias president Bashar al-Assad har tidligere hevdet at IS' farligste ledere kommer fra Skandinavia. Han sa dette i et intervju med en svensk avis, og det er blitt spekulert på om påstanden skyldtes et ønske om oppmerksomhet. De fleste IS-lederne antas å være irakere og tsjetsjenere.

Hisham al-Hashimi fungerer som terrorrådgiver for Iraks regjering, og han er tidligere intervjuet blant annet av avisa Wall Street Journal.

(NTB)