- ERFARNE OG KAMPVILLIGE: Ifølge norske eksperter er krigere fra Usbekistans Islamske Union (IMU) er svært erfarne og kampvillige. Foto: EPA/Intelcenter/Scanpix
- ERFARNE OG KAMPVILLIGE: Ifølge norske eksperter er krigere fra Usbekistans Islamske Union (IMU) er svært erfarne og kampvillige. Foto: EPA/Intelcenter/ScanpixVis mer

Terrorekspert tror tiltalte stammer fra separatistgrupperinger

Og ifølge en ISAF-rapport kan usbekiske opprørere være i krig med norske soldater i Faryab-provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ifølge en ISAF-rapport skal Usbekistans Islamske Union (IMU) operere i grenseområdene i Faryab-provinsen - der de norske styrkene har ansvaret for sikkerheten.

Ifølge Faryab-guvernør Abdul Haq Shafaq skal ikke befolkningen ha sympatier for IMU - til tross for at 53,5 prosent av befolkningen i Faryab er usbekere (pdf).

Ukjent om det har vært trefninger Forsvaret kjenner til opplysningene, men det er ukjent dersom det har vært trefninger eller andre konfrontasjoner mellom norske styrker og IMU, siden det ofte er ukjent om det er Talibanere eller andre opprørsgrupper som står bak veibomber eller bakholdsangrep.

IMU har så tette bånd med al-Qaida at de av enkelte kalles «Usbekiske al-Qaida».

Faryab-guvernør Abdul Haq Shafaq har tidligere bekreftet overfor Aftenposten grupperingens tilstedeværelse i provinsen.

LIGGER PÅ GRENSA: Det røde på kartet skal illustrere usbekiske opprørsstyrker (IMU).
LIGGER PÅ GRENSA: Det røde på kartet skal illustrere usbekiske opprørsstyrker (IMU). Vis mer

PRIO-direktør og terrorekspert Kristian Berg Harpviken har tidligere sagt at de tre terrortiltalte i Norge trolig møttes i Afghanistan, og at Norges engasjement i Afghanistan - som skal beskytte Norge mot terrorisme - fungerer mot sin hensikt.

- Det virker sannsynlig at usbekeren gjennom IMU og uiguren gjennom TIP (Turkestans Islamske Parti, en fraksjon av ETIM) møttes i Afghanistan. De to grupperingene har trolig fremdeles kontakt, men hadde mer kontakt før da Taliban styrte i Afghanistan på 1990-tallet, sier Harpviken til Dagbladet.

Han tror ikke usbekeren eller uiguren skal ha fått motivasjon fra de to opprørsgruppene - eksempelvis usbekeren fordi IMU er i strid med norske soldater.

Rekruttert til al-Qaida - Jeg tror ikke det er noe direkte link der. Al-Qaida har et klassisk operasjonsmønster, der de allierer seg med frigjøringsbevegelser og rekrutterer. Det er sannsynligvis det som kan ha skjedd, sier Harpviken.

Han understreker at det er en internasjonal al-Qaida-aksjon, og tviler på at IMU eller TIP har noen finger med i spillet.

- STAMMER FRA SEPERATISTGRUPPER: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken.

Foto: PRIO
- STAMMER FRA SEPERATISTGRUPPER: PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken. Foto: PRIO Vis mer

- Jeg kan ikke huske at IMU har fått for terroraksjoner utenfor Sørøstasia, og jeg tror ikke de står direkte bak.

Han beskriver den usbekiske opprørsgruppen som svært profesjonell og farlig.

- En av lederne, Jumma Kasimov, var jo selv fallskjermsoldat under Afghanistan-krigen på 1980-tallet. Det er snakk om veldig dyktige folk som har kjempet i 10-20 år.

- Leiesoldater Harpviken får støtte av Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets Stabskole.

- De er erfarne og kampvillige krigere, sier han.

- USBEKERNE ER LEIESOLDATER: Mener Ola Bøe-Hansen. Foto: Forsvarets Stabskole
- USBEKERNE ER LEIESOLDATER: Mener Ola Bøe-Hansen. Foto: Forsvarets Stabskole Vis mer

Han understreker at det trolig er få krigere, og at mange ikke lengre kan kalles IMU-krigere, men leiesoldater.

- De som befinner seg i Afghanistan er mest sannsynlig tildigere IMU-soldater som lar seg leie av både Taliban og al-Qaida. De fleste av dem befinner seg nok i Pakistan, der de får operere relativt fritt.

• Les også: Slik ble uigurer med i al-Qaida
• Morten Strand: Møtested Afghanistan